Se pregătește lansarea unei asigurări de înmormântare, inspirată de modelele de malpraxis impuse medicilor și avocaților.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat deja inițiativa și a cerut brokerilor și asigurătorilor să dezvolte o poliță de răspundere dedicată specialiștilor din industria pompelor funebre.
Tanatopractorii, cunoscuți ca specialiștii în domeniul pompelor funebre, au comunicat ASF-ului înființarea unei organizații profesionale și au solicitat sprijinul autorității pentru identificarea unei soluții de asigurare de răspundere, similară cu cele impuse medicilor sau avocaților.
În replică, ASF-ul a îndemnat piața să inițieze procedurile necesare pentru dezvoltarea acestui produs. În acest context, asociația tanatopractorilor propune inițierea unei asigurări de răspundere civilă, care să acopere activitățile specifice, cum ar fi tanatopraxia, ansamblul de metode și tehnici aplicate după decesul unei persoane pentru a pregăti corpul pentru funeralii și pentru a-i oferi o prezentare demnă familiei.
În viitorul apropiat, așadar, este posibil ca înmormântările să fie garantate printr-o legislație specifică, care va impune tanatopractorilor să aibă și o asigurare profesională, pe lângă alte obligații.
Această asigurare ar putea deveni esențială având în vedere costurile semnificative asociate procedurilor specifice pompelor funebre, care pot varia între câteva mii de lei și chiar peste 10.000 de euro.
Profesia de tanatopractor a fost inclusă în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) încă din anul 2022, conform unui comunicat emis de ASF. Domeniul pompelor funebre este unul profitabil în România. Anul trecut, potrivit datelor profit.ro, piața era estimată la 500 de milioane de lei.
Potrivit aceleiași surse, o înmormântare, în România anului 2023, a ajuns să coste între 2700 lei și câteva zeci de mii de euro, în funcție de serviciile oferite. Multe dintre firme încearcă să se încadreze în limita celor 6789 lei, valoarea ajutorului oferit de autorități.
Este din păcate o afacere profitabilă pentru că Romania, și acesta este un punct sensibil, are o rată a mortalității extrem de mare. Datele pe anul trecut sunt șocante. Avem a treia cea mai mare rată a mortalității din lume – 14,92 decese la 100.000 de locuitori, peste Ucraina sau Fâșia Gaza. Și o mortalitate enormă în ceea ce privește copiii.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News