Procesul fostei șefe a DIICOT, Alina Bica, în care a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru favorizarea făptuitorului, se reia la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie. Alina Bica a contestat constituirea completului de 5 judecători de la instanța supremă.
Un complet de 5 judecători de la ÎCCJ a decis să admită calea extraordinară de atac depusă la finalul anului trecut de apărătorii Alinei Bica și să dispună rejudecarea apelului, atât a celui prin care Alina Bica a contestat pedeapsa inițială de 4 ani de închisoare cât și a cel al procurorilor DNA, care solicitaseră o pedeapsă mai mare pentru Alina Bica, acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender.
Contestația în anulare a fost admisă ca urmare a deciziei de anul trecut a Curții Constituționale, potrivit căreia instanța supremă a încălcat legea fundamentală atunci când, timp de mai mulți ani, a decis să tragă la sorți doar 4 dintre cei 5 magistrați care formau completurile de 5 judecători care dispuneau hotărârile definitive în dosarele de mare corupție, scrie digi24.
București, în scenariul roșu. Noi restricţii anti-COVID, din 8 martie (DOCUMENT)
Guvernul Cîţu face angajări masive. Ministrul Muncii vrea să dubleze numărul de salariaţi de la casele de pensii
Raed Arafat: Facem tot posibilul să nu ajungem la lockdown
Dr. Valeriu Gheorghiţă: Luăm în calcul eliminarea limitărilor de vârstă la vaccinul AstraZeneca
Cristian Diaconescu, ales preşedinte al Partidului Mişcarea Populară. Ce priorităţi are noul lider al PMP
Procesul Alinei Bica urmează să fie reluat în luna mai. ÎCCJ a decis să o citeze pe aceasta și să-i citeze și pe reprezentanții DNA. Dar, având în vedere înființarea, la sfârșitul anului trecut, a secției speciale pentru ivestigarea magistraților, este de așteptat ca reprezentarea în instanță să fie făcută de un procuror de la Parchetul General, așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri.
La finalul anului trecut, Alina Bica a primit o supendare a pedepsei după ce a contestat legalitatea completului de judecători care a dat sentința definitivă de 4 ani de închisoare cu executare. În urma acestei decizii, a fost eliberată din arestul preventiv din Costa Rica.
În februarie, anul acesta, fosta șefă a DIICOT a spus că a depus o plângere penală împotriva fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi şi împotriva unui alt procuror, pentru represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă. Ea a susţinut că a fost arestată nelegal 80 de zile într-un dosar în care ulterior a fost achitată. Bica cere despăgubiri de două milioane de euro şi instituirea de măsuri asiguratorii pe bunurile mobile, imobile şi financiare ale celor doi.