Skip to content
Politică

Se repetă istoria? Îi dă Ponta din popcornul său Gabrielei Firea? Vezi cum seamănă un SONDAJ cu altul EXCLUSIV

Se repetă istoria? Îi va da fostul premier Victor Ponta din popcornul său Gabrielei Firea (candidatul PSD pentru Primăria Bucureştilor)? Vezi cum seamănă un SONDAJ cu altul

CITIŢI ŞI: PSD ia avans în preferinţele bucureştenilor. Sondaj şoc pentru liberali

Începem cu sondajul publicat, duminică, de GSSC Avangarde şi citat de romaniatv.net. Potrivit cercetării sociologice, PSD ar câştiga detaşat alegerile pentru Primăria Capitalei (cu 36%), urmat de PNL (cu 27%). Comparativ, acelaşi institut Avangarde dădea, în ianuarie, scorul de 32% pentru PSD şi 28% pentru PNL, însă în ceea ce priveşte alegerile pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), potrivit Agerpres. Tot în ianuarie, GSSC Avangarde vorbea despre 30% pentru Gabriela Firea şi 13% pentru Cristian Buşoi (care, între timp, a fost înlocuit cu Ludovic Orban în calitate de candidat PNL pentru Primărie).

Revenind la sondajul Avangarde de acum câteva zile, trebuie spus că acesta îl cotează pe fostul prim-ministru Victor Ponta la 43% părere bună/foarte bună (în avans cu 6 puncte procentuale în ultimele două luni), în timp ce preşedintele Klaus Iohannis este evaluat la 47% părere bună/foarte bună (în declin cu 3 puncte procentuale față de măsurătoarea precedentă a grupului Avangarde).

Anul 2014

Să ne întoarcem în timp, în septembrie 2014. La fel ca acum, momentul se afla la două luni distanţă de un eveniment crucial: alegeri. Dacă, în prezent, ne aşteaptă alegeri locale, atunci, în 2014, erau programate alegeri prezidenţiale.

Surprinzător sau nu, în septembrie 2014, Victor Ponta se afla, în evaluarea aceluiaşi Avangarde, la 42% (foarte aproape de actualul nivel, după cum puteţi citi mai sus). În schimb, Klaus Iohannis se situa la un dezastruos 29%, relata atunci dcnews.ro.

Pentru simplificarea analizei, am păstrat ca referenţial sondajele Avangarde. Astfel, o cercetare a institutului amintit vorbea, în iunie 2014, despre un scor de 42% pentru alianţa PSD+UNPR+PC, în timp ce tandemul PNL-PDL se bucura doar de 29% dintre preferinţele electoratului, potrivit jurnalul.ro. Pe candidaţi, situaţia era mai radicală decât avea să fie în septembrie: 56% pentru Victor Ponta şi 44% pentru Klaus Iohannis, transmitea dcnews.ro.

Ponta şi popcornul

Între cele două borne temporale (iunie şi septembrie 2014), văzându-se aşezat comod pe maldăre de procente, pe Victor Ponta l-a luat gura pe dinainte. Mai precis, politicianul a declarat, pe 22 august: „În turul I, îmi voi lua popcorn şi mă voi uita la dezbaterile dintre doamna Macovei, doamna Udrea, domnul Diaconescu (sunt doi domni Diaconescu), domnul Iohannis… Va fi o cafteală (vorba ideologului Cotroceniului), la care nu doresc să particip. În turul II, e altceva”.

Trei zile mai târziu, acelaşi Victor Ponta şi-a regretat spusele, afirmând: „A fost o glumă proastă pe care am făcut-o şi am regretat-o imediat, apropo de exprimarea cu popcorn-ul”.

Punând în oglindă cele două sondaje Avangarde (atât cel care premerge alegerile locale din acest an, cât şi cel care prefigura scrutinul prezidenţial din 2014), observăm aceeaşi plasare disproporţionată de către institutul de sondare a Partidului Social Democrat în topul preferinţelor electoratului. În 2014, n-au trebuit mai mult de trei luni de zile pentru ca estimările sociologice să fie răsturnate, iar siguranţa de mâncător de popcorn a lui Victor Ponta să fie spulberată. Întrebarea care se pune acum este dacă Ponta va da din popcornul său Gabrielei Firea sau va reuşi PSD-ul să confirme generoasele predicţii ale sondajelor de opinie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *