Skip to content
Politică

Se rostogoleşte bulgărele. Chirica a semnat inițiativa ”Fără penali în funcții publice” EXCLUSIV

Mihai Chirica, primarul Iaşiului, a oferit luni, în exclusivitate pentru PSnews.ro, un punct de vedere privind decizia edilului PSD din Pucioasa de a semna inițiativa USR ”Fără penali în funcții publice”.

Intrebat ce părere are despre faptul că edilul social-democrat, Constantin Ana, a susținut printr-o semnătură inițiativa altui partid, Chirica ne-a dezvăluit că şi el se află printre semnatarii deciziei intrucat a considerat că nu poti să nu fi de acord cu un truism.

Este o inițiativă căreia i-am oferit una dintre primele 10 semnături din orasul Iasi. Stiti cum e? Initiativa USR este ca si cum am semna ”Este bine să fie bine”. Este o chestiune absolut firească. In care stat din lumea asta s-ar mai pune intrebarea : Este bine sa fie penali în functii publice? Initiativa USR nu aduce un element de noutate si sustinand că, de exemplu,  este tot timpul bine să spui adevărul, nu aduce o problemă în plan politic, semnand –o . La invitatia dnei. Cosette  Chichirău am fost printre primii ieseni care au semnat. Adevărul nu îl detine numai PSD-ul sau PNL-ul sau partidele vechi.” , a declarat Chirica pentru PSnews.ro .

De asemenea, Mihai Chirica nu crede că primarul din Pucioasa ar trebui sanctionat, însă nici nu crede ca acest scenariu e imposibil, acuzandu-l pe liderul PSD Liviu Dragnea de abuzuri.

”Eu nu văd la primarul din Pucioasa o angajare în barca USR. Dimpotrivă, dumnealui a semnat un astfel de demers pentru că i se pare firesc. Nu ar trebui să riste nicio sanctiune în PSD pentru că vorbeste despre un lucru adevărat. Dacă ar fi spus sub sigla PSD că toti penalii ar trebui să ocupe functii publice, atunci ar fi trebuit sanctionat pentru că ar fi adus un prejudiciu de imagine partidului. Dar în actualul PSD, dacă spui un adevăr care nu convine conducerii, risti să fii sanctionat, asa cum am fost si eu. In loc să fiu premiat pentru rezultatele de la alegerile locale si generale, cum am spus să nu mi se pare potrivită o decizie centrală, s-au si luat măsuri de sanctionare. In cazul sanctionării, nu stiu cat de mult îi daunează primarului. S-ar putea să-i facă mai bine.”

Intrebat de jurnalistul PSnews.ro care este explicatia care stă la baza sustinerii unei initiative care nu cunoaste că termenul de penal se referă la un om cu o condamnare definitivă în instantă, iar o astfel de sentintă nu-i poate permite oricum unui om să detină functii publice, conform legii, Chirica a declarat:

Sigur, e corect. In ultimă instantă termenul de penal este doar atunci cand există o rezolutie definitivă a unei instante, în rest orice om trebuie să beneficieze de prezumtia de nevinovătie. De asta am zis că demersul celor de la USR este aproape general valabil si nu înseamnă nimic deosebit în exprimarea oricărui adevăr. Ca si cum ar fi normal ca un penal să fie într-o functie publică. Eu nu sustin initiativa USR. Eu am spus că am semnat ceva ce este normal. Să fii de acord cu interzicerea penalilor în functii publice este normal. Deci nu spune nicio noutate. Incearcă să atragă atentia pe scăparile pe care alte partide, cum ar fi PSD sau PNL, le-au făcut scăpand oamenii în functii de conducere din interiorul partidului care nu se bucură de o relatie foarte bună cu justitia.  

De asemenea, intrebat dacă ne poate da un exemplu de politician condamnat definitiv, care se află într-o funcție publică, Chirica ne-a spus că sunt exemple de oameni cu achitări si că initiativa USR este indreptată către PSD.

”Este mult discutatul caz Dragnea, dar care are o achitare. De fapt, acest slogan USR are trimitere directă către Dragnea si către PSD. Au mai fost si alte plimbări prin instantă. USR incearcă să fie o solutie pentru esicherul politic romanesc, însă nu va reusi acest lucru. El se va atasa de fiecare dată de alte formatiuni politice, încercand să ducă o conduită care să atragă electoratul în această pozitionare”. 

Mihai Chirica a concluzionat spunandu-ne că USR este o formatiune care nu a reusit să demonstreze că este capabilă să castige încrederea electoratului.

N-as spune că USR are sanse reale de crestere. N-are niciun fel de vizibilitate care să-l promoveze ca o salvare pentru cetăteanul roman. Si vorbesc aproape ca un independent.  Despre lipsa penalilor în functii publice a vorbit si dl. Băsescu din PD-L si apoi din PMP, despre diminuarea numărului de parlamentari a vorbit a vorbit si PNL si PD-L  si se vorbeste si in ziua de astăzi. Sunt foarte multe lucruri repetitive si cred că cetătenii nu au nevoie de asta.  Este nevoie de oameni politici care să inspire încredere. Asta trebuie! Dacă tu te-ai dus si ai prăbusit două-trei guverne, ai aruncat în haos de nu stiu cate ori moneda natională, ai zăpacit clasa politică cu tot felul de migratii  de la stanga la dreapta si din toate sensurile, si pe verticală si pe orizontală, tot încercand să fofilezi astfel încat să nu pierzi contactul cu ciolanul public, nu poti fi o persoană care să inspiri încredere. Increderea se dobandeste cel mai greu si se pierde cel mai usor.”

1 comentariu la “Se rostogoleşte bulgărele. Chirica a semnat inițiativa ”Fără penali în funcții publice” EXCLUSIV

  1. Asa ! Si…ce-i cu asta ? Cu Chirica, fara Chirica, tooot votantii USR & Ro – cruce, sunt „semnatarii” ! Adica….putini, foarte putini !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *