Skip to content
Politică

Se schimbă componența CCR: Camera Deputaților a declanșat procedurile pentru înlocuirea lui Valer Dorneanu

Inquam Photos / George Calin

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat, luni, procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională, pe locul actualului preşedinte, Valer Dorneanu, căruia îi expiră mandatul. De asemenea, lunile următoare urmează să mai plece din funcție alți doi judecători ai CCR, Mona Pivniceru și Daniel Morar. Numirile ar urma să fie făcute de Senat și de președintele Klaus Iohannis.

Termenul de depunere a candidaturilor pentru funcția lăsată liberă de Valer Dorneanu este 26 aprilie, iar Comisia juridică va depune raportul până pe 29 aprilie, a stabilit Biroul permanent.

Mandatul de judecător la CCR al lui Valer Dorneanu urmează să expire în 10 iunie, se precizează în scrisoarea transmisă de Curte conducerii Camerei.

„Domnul Valer Dorneanu a fost numit judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului doamnei judecător Aspazia Cojocaru (…). Domnul Valer Dorneanu a depus jurământul prevăzut de art.63 alin 1 din Legea 47/1992, republicată, în data de 10 iunie 2013. Având în vedere că, potrivit tezei a doua din alin. 2 al art. 63, judecătorii Curţii îşi vor exercita funcţia de la data depunerii jurământului, se constată în temeiul art.67 alin. 2, teza întâi, că mandatul domnului judecător Valer Dorneanu expiră în data de 10 iunie 2022”, se menţionează în document, potrivit Agerpres.

De asemenea, potrivit legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor, se mai arată în adresa CCR.

Și mandatul Monei Pivniceru expiră în luna iunie. Săptămâna aceasta, până pe 15 aprilie, trebuie depuse candidaturile.

Noile numiri sunt împărțite între PSD, PNL și președintele Iohannis. Surse politice spun că liberalii ar urma să o propună pe senatoarea Iulia Scântei, în timp ce președintele PSD Marcel Ciolacu ia în calcul un nume din afara partidului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *