Skip to content
Politică

Se schimbă faţa Europei. Unde merg românii la muncă

Se schimbă piaţa muncii din Europa. În ce ţări de pe continent merg acum românii, din ce în ce mai des, să muncească.

O hartă a circulației banilor din străinătate spre România, întocmită de MoneyGram, arată că tot mai mulți conaționali care muncesc peste hotare se orientează către nordul continentului. Cu toate acestea, anul trecut, în țară, cea mai mare sumă de bani a venit din Italia, relatează romanialibera.ro.

Germania, Marea Britanie, Suedia și Norvegia sunt țările către care se îndreaptă cei care își caută un loc de muncă în străinătate. Aceștia lasă în urmă Spania, Italia și Grecia, unde până acum se orientau cei mai mulți români.

„Vedem un trend al românilor care lucrează în Spania, Italia, Grecia şi ţările din sud se duc către nordul continentului, Germania, UK, Suedia, Norvegia. Unde sunt banii acolo se duc şi românii”, susține Radu Pojoga, directorul regional MoneyGram pentru Europa de Sud-Est.

La râdnul ei, Roxana Prodan, expert din partea patronatelor în cadrul Comisiei de politici sociale în Comitetul Consultativ pentru Migrație, a spus că, în prezent, Spania atrage doar persoanele fără pregătire profesională și pe cele cu o calificare slabă.

“De regulă, în Peninsula Iberică familiile se aduc unele pe altele. Cine are studii merge către nord, deși până acum clima era un impediment. Pentru cei ce se hotărăsc să facă acest pas contează și salariul, dar și calitatea vieții și condițiile de muncă. Românii, ca și alte naționalități, urmează drumul banilor”, arată Prodan. Acesta spune că, în nordul continentului se caută ingineri, doctori, asistenți medicali etc. Salariile sunt de cel puțin patru ori mai mari decât în țară. De exemplu, un inginer poate câștiga între 4.000 și 6.000 de euro/lună în Germania sau Norvegia. În plus beneficiază de tot felul de facilități la venire, iar familiile cu copii primesc ajutoare. Iar asistenții medicali încasează între 2.500 și 3.500 de euro/lună în Italia și Germania. Însă cadrele medicale sunt cele mai bine plătite în Marea Britanie. De exemplu, un manager de spital are venituri anuale de 130.000 de lire sterline”, afirmă Roxana Prodan.

Conform datelor Băncii Mondiale, cei mai mulţi bani au fost transferaţi anul trecut către România din Italia – 1 miliard dolari, Spania – 792 milioane dolari, Germania – 451 milioane dolari, urmate de Ungaria – 220 milioane dolari, Statele Unite ale Americii – 199 milioane dolari, Israel şi UK – 104 milioane dolari fiecare, Canada – 98 milioane dolari, Austria – 76 milioane dolari şi Franţa – 58 milioane dolari. Principalele țări care primesc bani din România sunt Spania (127 milioane dolari), Moldova (109 milioane dolari) și Italia (71 milioane dolari).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *