Aproximativ trei milioane de elevi încep azi, 09.09 a.c., cursurile anului școlar 2024-2025. Este primul an școlar în care se vor aplica un nou statut al elevului și un nou regulament școlar după adoptatrea Legii Educației, anul trecut.
Telefoane interzise şi profesori evaluaţi de elevi
În Statutul Elevului, adoptat la 1 august 2024, se interzice folosirea telefonului mobil în timpul orelor, se introduc aşa numitele săli de detenţie pentru elevii care deranjează orele, iar la finalul fiecărui modul, nota la purtare va fi scăzută cu un punct pentru fiecare 20 de absenţe nemotivate.
De asemenea, este prevăzut și un feedback pe care elevii să îl dea fiecărui profesor la finalul anului unde vor povesti despre metodele de predare ale profesorilor și despre evaluarea pe care ei o fac elevilor.
Statutul prevede că elevii care au media la purtare mai mică decât 8 în anul școlar anterior nu pot fi admiși în școli cu profil militar, teologic și pedagogic.
Portofoliul pentru grădiniță și clasa pregătitoare
Portofoliul educațional pentru preșcolarii care intră în grupa mijlocie și elevii care intră în clasa pregătitoare este o noutate obligatorie în noul an școlar.
Dacă e vorba despre cei de grădiniță, educatorul este cel care include în portofoliu proiecte tematice sau activități care să ilustreze nivelul de dezvoltare al copilului.
Pentru copiii din clasele I-IV: elevul împreună cu învățătorul și/sau părintele aleg activitățile din două-patru materii pe care le vor include în portofoliu.
Scopul portofoliului este, spune Legea Educației, să ajute copilul să își construiască imaginea de sine și a respectului față de ceilalți, să primească sprijin pentru stabilirea unor obiective de învățare pe care să le revizuiască periodic. În același timp, elevul va fi încurajat să conștientizeze ceea ce știe și poate face autonom.
Portofoliu pentru alegerea carierei
Elevii din clasa întâi până în clasa a 12-a vor fi obligaţi să deţină un portofoliu personal pentru alegerea carierei. Acesta va conţine toate rezultatele şcolare, diplomele, certificatele, documentele pentru diverse activităţi şi recomandările primite de la profesori.
Potrivit Legii Educației, portofoliul va ajuta copilul să își construiască imaginea de sine și a respectului față de ceilalți, să primească sprijin pentru stabilirea unor obiective de învățare pe care să le revizuiască periodic. În același timp, elevul va fi încurajat să conștientizeze ceea ce știe și poate face autonom.
Fiecare școală va decide dacă portofoliul va fi în format pe hârtie sau digital, în funcție de resurse. Însă accesul la el este permis părintelui și educatorului/profesorului pentru educație timpurie, dirigintelui, colectivului de cadre didactice care predau la acea clasă.
Structura anului școlar 2024-2025
Structura anului școlar 2024-2025 arată că elevii vor avea cinci module, la fel ca în ultimii doi ani.
Modul 1: 9 septembrie 2024 – 25 octombrie 2024
Vacanță: 26 octombrie 2024 – 3 noiembrie 2024
Modul 2: 4 noiembrie 2024 – 20 decembrie 2024
Vacanță: 21 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025
Modul 3: 8 ianuarie 2025 – 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025 sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București; Vacanța din februarie: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025
Modul 4: 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025 sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz – 17 aprilie 2025
Vacanță: 18 aprilie 2025 – 27 aprilie 2025;
Modul 5: 28 aprilie 2025 – 20 iunie 2025
Vacanță: 21 iunie 2025 – 7 septembrie 2025.
Simulările naționale pentru clasele terminale – clasa a VIII-a și clasa a XII-a – au loc în ultimele două săptămâni din martie 2025.
La Bacalaureat, o noutate absolută: probele de competențe vor fi date în timpul anului școlar
În anul școlar 2024-2025, examenul de bacalaureat se va susține înaintea Evaluării Naționale, spre deosebire de anii trecuți, când probele scrise aveau loc la începutul lunii iulie. Toate probele scrise se vor termina la finalul lunii iunie.
La Bacalaureat, probele de competențe vor fi date în timpul anului școlar (27 ianuarie-7 februarie 2025). Probele sunt în continuare notate cu calificative și nu contează în media finală a examenului – sunt însă obligatorii și fără ele elevii nu pot intra la probele scrise.
Ministerul Educației susține că a luat această măsură pentru că temperaturile sunt foarte mari în lunile de vară. După cum știm, primul cod roșu de caniculă din 2024 a fost în luna iunie.
Calendar Evaluare Națională 2025
23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
Calendar Bacalaureat 2025
27 ianuarie-7 februarie 2025 – probele de competențe la română, informatică și limbi străine
10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
De menționat că elevii care nu reușesc să promoveze bacalaureatul din iunie vor avea a doua șansă în august.
Klaus Iohannis și Ligia Deca au deschis anul școlar 2024-2025 la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București
Președintele Iohannis a subliniat importanța educației de calitate și a reformelor în sistemul de învățământ.
„Educația este foarte valoroasă. Este o bucurie să fiu în mijlocul acestei impresionante comunități. Dragi elevi, îmi doresc ca acest spirit creat alături de mentorii Colegiului „Mihai Viteazul” să fie o sursă de inspirație pentru elevii din toată țara. Educația este temelia pe care se constuiește viitorul unei națiuni”, a spus Klaus Iohannis.
Școli nepregătite de venirea copiilor
Au rămas și școli în care elevii nu-și pot desfășura cursurile..În judeţul Iaşi, potrivit unui reportaj Antena3, un sfert dintre unităţile de învăţământ sunt încă în renovare. Până la finalizarea lucrărilor, copiii învaţă în astfel de clase, realizate în module. Ei ar urma să fie mutați în clase obișnuite până la finalul anului școlar, în timp ce în şcoala modulară vor învăţa copiii din 33 de clase primare. Unitatea de învățământ a devenit liceu de anul trecut. În ultimii patru ani, numărul de elevi de aici s-a triplat, iar vechea școală era prea mică și prea veche pentru a fi renovată.
Președintele Klaus Iohannis spun că lucrările sunt absolut necesare şi a dat asigurări că nu va fi afectat programul elevilor.
„Doamnelor și domnilor, în ceea ce privește infrastructura și dotările școlare, avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spațiilor de învățământ, inclusiv pentru dezvoltarea „școlilor verzi”, cum le-am numit, pentru că beneficiem de încă 2,2 miliarde de euro pentru educație și formare prin Programul Operațional Educație și Ocupare, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență”, a subliniat Iohannis.
La rândul său, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, participă luni la deschiderea anului şcolar în judeţul Alba, la Sebeş.
„Meseria este brățară de aur cred că este încă actuală. Eu cred că oamenii valoroși într-o meserie vor avea mereu căutare. Am ales să fiu astăzi la Sebeș la inaugurarea primului liceu realizat de la zero. Este un model care poate fi urmat și de alte administrații”, a spus Nicolae Ciucă, la Sebeș.
Ministrul Educației, Ligia Deca: „Avem investiții în școli așa cum nu am avut niciodată în ultimele trei decenii”
Ligia Deca transmite un mesaj împotriva violenţei la deschiderea anului şcolar.
„Şcoala aparţine comunităţii. Convingerea mea este că victoriile nu pot fi doar individuale şi, pentru o schimbare profundă şi de durată, dialogul este cheia. Trebuie să fim uniţi împotriva oricărei forme de agresiune”.
Ministra Deca a transmis că şcoala poate sprijini atât performanţa, cât şi incluziunea şi echitatea, cu implicarea autorităţilor locale.
„Ne dorim ca şcoala să fie un loc pentru educaţie de calitate şi avem investiţii în şcoli aşa cum nu am avut niciodată în ultimele trei decenii”, a afirmat Ligia Deca în discursul ţinut luni dimineaţă, la festivitatea de deschidere a anului şcolar organizată la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti anunţând finalizarea formalităţilor pentru ca proiecte de 2,2 miliarde de euro pentru educaţie şi formare profesională să poată fi realizate cu fonduri europene”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News