Skip to content
Politică

Se schimbă graniţele Europei. Ce se va întâmpla cu teritoriul Belgiei

Se schimbă graniţele Europei. Ce se va întâmpla cu teritoriul Belgiei şi unde va merge o parte din suprafaţa acestei ţări vest-europene.

Belgia va dona Olandei un teritoriu de 14 hectare, în vederea reglementării unui vechi contencios frontalier, scrie b1.ro, citând Associated Press (AP).

În 1843, cele două ţări au semnat un tratat prin care graniţa dintre ele era situată la mijlocul albiei fluviului Meuse, aflat în nord-estul Belgiei. De-a lungul vremii, cursul fluviului s-a deplasat, în special după o serie de lucrări realizate în anii 1960, astfel că Belgia va compensa prin donarea celor 14 hectare dintr-o rezervație naturală aflată pe o peninsulă.

Simbolic, Olanda va dona şi ea Belgiei o fâşie mai mică de teren, aflată în amontele fluviului.

Acordul urmează să fie finalizat în 2016, transmite AP.

Primarul comunei din care face parte terenul care va fi donat Olandei minimalizează consecinţele acestei decizii. “Se pierde ceva frumos, dar, în vremurile de azi, cine vrea să se plimbe de cealaltă parte a graniţei o poate face fără niciun fel de restricţii”, a declarat anul trecut  primarul Marcel Neven din Vise.

De-a lungul timpului, zona a fost un paradis pentru traficanții de droguri și pentru escapadele sexuale ilicite.

Tot aici, în urmă cu trei ani, trecătorii au descoperit un bărbat decapitat. În acest caz, s-a produs o situație confuză. Autoritățile olandeze nu au putut cerceta cazul, pentru că era teritoriul Belgiei, dar oficialii de la Bruxelles au ajuns foarte greu în zonă.

„A trebuit să merg acolo cu barca, cu tot ce era nevoie, a trebuit să facem înconjurul apei. Acest lucru nu a fost foarte practic”, a spus Jean-Francois Duchesne, comisarul Poliţiei din regiunea Meuse.

Mai mult, „trebuie să sari din barcă, pe malul și trebuie să fii în formă pentru acest lucru”, a continuat acesta.

„Noi ar fi trebuit să facem acest lucru cu mult timp în urmă”, a spus Neven.

Lucrările pregătitoare a fost făcute și parlamentele celor două națiuni ar trebui să fie în măsură să finalizeze un acord în 2016, a declarat Neven, la aproape două secole după 1843 s-au stabilit punctele de frontieră, chiar dacă Belgia va primi doar o mică parte în jurul un sistem de blocare care a fost construit pentru a promova traficul între cele două națiuni.

„În esență, este foarte rar, dar se poate întâmpla”, a declarat avocatul Malcolm Shaw, expert în litigii transfrontaliere internaționale.

Tot în 2015, India și Bangladesh au semnat un acord istoric de simplificare a frontierei lor comune de 4.000 km și de clarificare a statutului celor peste 200 de mici enclave și al locuitorilor acestora, la peste patru decenii de la prima încercare de reglementare a drepturilor teritoriale complexe stabilite în anul 1713.

Acordul a fost convenit inițial în 1974, între premierul indian Indira Gandhi și Mujibur Rahman, “părintele” statului Bangladesh. Asasinarea lui Mujibur un an mai târziu a stopat punerea lui în aplicare, iar guvernele ulterioare nu au reușit să convină asupra transferului de enclave.

De asemenea, la începutul acestei luni s-a soluționat și litigiul între națiunile central americane Nicaragua și costa Rica. Din 2010 până astăzi, controversa teritorială a supus la probe grele diplomația din Nicaragua și Costa Rica. Teritoriul care a constituit disputa dintre cele două state este insula „Portillo”. Această insulă, de origine sedimentară, se află la granița dintre cele două state, de-a lungul râului „San Juan”, înspre coasta Atlanticului. Pe parcursul acestor ani acuzele reciproce au fost la ordinea zilei și nu au lipsit intervențiile organizațiilor internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *