Skip to content
Societate

Se schimbă legea rutieră. Închisoarea va fi obligatorie pentru uciderea din culpă

news.ro

Șoferii aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante, precum și cei care nu dețin permis de conducere, care provoacă accidente soldate cu moartea unei persoane vor fi încarcerați, obligatoriu, pentru o perioadă de până la 5 ani, potrivit unui proiect de lege aflat pe ordinea de zi la Camera Deputaților. Dacă din accident a rezultat moartea a două sau mai multe persoane, pedeapsa cu închisoarea va fi de peste 7 ani, informează national.ro.

Arestul la domiciliu și suspendarea pedepselor nu vor mai fi posibile în cazul șoferilor vinovați de ucidere din culpă, dacă aceștia au condus beți, drogați sau fără drept de conducere. Conform noului Cod Penal, uciderea din culpă a unei persoane se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani, iar dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.

Deputații vor însă să se asigure că cei care încalcă flagrant și grav legislația rutieră nu vor scăpa doar cu pedepse simbolice. Astfel, parlamentarii vor să modifice Codul Penal, adăugând un nou alineat articolului 192, care prevede pedepsele pentru uciderea din culpă.

Astfel, potrivit propunerii legislative, ”dacă fapta a fost săvârșită de o persoană care nu deține permis de conducere sau care conduce un vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, nu se poate dispune renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei sau orice formă de suspendare a executării pedepsei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *