Skip to content
Economie Societate

Se schimbă legea tranzacțiilor cu terenuri agricole. Dezbaterile sunt pe ultima sută de metri, dar ministrul Daea cere amânarea

Inquam Photos / Mircea Manole

Forma noii legi referitoare la tranzacțiile cu terenuri din extravilanul localităților era până ieri aproape definitivată. Astăzi va avea loc, în cadrul Comisiei de specialitate din Camera Deputaților, ultima întâlnire pe această temă între specialiști. Ieri, în cadrul unei alte ședințe a Comisiei a intrervenit Ministrul Petre Daea care a solicitat rediscutarea legii, relatează economica.net.

Parlamentarii, alături de reprezentanți ai Ministerului Agriculturii vor relua astăzi discuțiile, în cadrul Comisiei pentru Agricultură din cadrul Camerei Deputaților, pe marginea legislației referitoare la tranzacțiile cu terenuri din extravilanul localităților (Legea 17/2014). Aceasta ar putea fi ultima discuție în cadrul Comisiei cu specialiști în domeniu, urmând o ședință comună cu Comisia Juridică pentru definitivarea proiectului. Penultima întâlnire a parlamentarilor, la care au luat parte și mai multe asociații ale fermierilor, a avut loc în data de 3 septembrie, urmată ieri, de o alta la care a participat și MInistrul Petre Daea. Acesta a solicitat amânarea unei decizii. „Aceasta lege e element de politica agricolă”, a spus ministrul, afirmând ca specialiștii MASR ar trebui să mai lucreze pentru ca mai apot parlamentarii să decidă. „Există o problemă pe care eu nu o pot descâlci„, a mai spus el referindu-se la dreptul de preep’iune al vecinilor.

Cu echipa de la MADR, ar trebui să ne mai gândim sa vedem cum putem împărți această cerință care este naturală„,a mai spus Daea.

Proiectul de la care au pornit ultimele discuții este o variantă adoptată de către Senat în luna mai a anului trecut. Acesta introduce mai multe restricții arendașilor care vor să cumpere, printre care amintim obligativitatea de a fi avut contract de arendă pe terenul respectiv cu cel puțin un an înainte de încheierea tranzacției. De asemenea, cumpărătorul persoană fizică trebuie să fi locuit pe raza unității administrativ-teritorială unde este amplasat terenul scos la vânzare de cel puțin trei ani, în vreme ce persoanele juridice pot cumpăra doar dacă acționarii au locuit în România cel puțin trei ani anterior înregistrării ofertei de vânzare.

Proiectul nu include însă și un plafon în ceea ce privește suprafața pe care cumpărătorii o pot achiziționa. În urma dezbaterilor, s-a ajuns din nou la concluzia că ar trebui să se introducă o limitare a suprafeței pe care o persoană o poate achiziționa, propunerile fiind de 500 de hectare pentru persoanele fizice și de 1.000 de hectare la persoanele juridice. „Dacă se introduce plafonarea, ferma străină indiferent cât are, nu poate cumpăra mai mult de 1000 de hectare ca persoană juridică, a explicat deputatul PNL, Tinel Gheorghe.

Puteți citi articolul integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *