Skip to content
Politică

Se schimbă regulile: ce se va întâmpla cu termenul de garanție al produselor

Legislatia privind vanzarea produselor si garantiilor asociate acestora a fost modificată și completată de Guvern, în ședința de miercuri.

Scopul acestor schimbari este o mai buna protectie a consumatorilor si clarificarea unor aspecte atat pentru operatorul economic, cat si pentru consumator, in urma seziarilor inregistrate la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, potrivit unui comunicat al Executivului.

Noutatile din ordonanta adoptata de Guvern:

– Introducerea perioadei maxime de 15 zile calendaristice in care vanzatorul are obligatia sa repare sau sa inlocuiasca un produs aflat in perioada de garantie comerciala, daca acesta nu corespunde conditiilor de conformitate mentionate in declaratia referitoare la garantie sau in publicitatea aferenta.

-Legislatia aflata acum in vigoare preciza ca orice reparare sau inlocuire a produselor va fi facuta intr-o perioada de timp stabilita de comun acord, in scris, intre vanzator si comerciant, luandu-se in considerare natura produselor si scopul pentru care acesta a solicitat produsele, fara insa a preciza durata maxima a acestei perioade.

– Mentionarea unei prevederi potrivit careia produsele de folosinta indelungata trebuie sa fie insotite de certificatul de garantie emis in baza garantiei comerciale si, daca reglementarile in vigoare prevad, de declaratia de conformitate, precum si de cartea tehnica ori de instructiunile de folosite, instalare, exploatare, intretinere, eliberate de producator.

– Introducerea unei precizari explicite, respectiv ca timpul de nefunctionare, din cauza lipsei de conformitate aparute in cadrul termenului de garantie, prelungeste termenul de garantie legala de conformitate si, daca exista, si pe cel al garantiei legale.

„Prin urmare, aceste termene curg din momentul in care a fost adusa la cunostinta vanzatorului lipsa de conformitate a produsului sau din momentul prezentarii produsului la vanzator/unitatea service pana la aducerea produsului in stare de utilizare normal si, respectiv, al notificarii in scris in vederea ridicarii produsului sau predarii lui efective catre consumator”, se arata in comunicatul Guvernului.

– In ceea ce priveste produsele de folosinta indelungata, se specifica in lege faptul ca in cazul in care acestea inlocuiesc produsele defecte in perioada termenului de garantie, vor beneficia de un nou termen de garantie care curge de la data preschimbarii produsului.

„Produsele de folosinta indelungata defectate in termenul de garantie legala de conformitate, atunci cand nu pot fi reparate sau cand durata cumulata de nefunctionare din cauza deficientelor aparute in termenul de garantie legala de conformitate depaseste 10% din valoarea acestuia (practic, este marimea termenului de garantie in care produsul nu functioneaza, de exemplu: 2,4 luni de nefunctionare din 24 luni (2 ani) de garantie legala), la cererea consumatorului, vor fi inlocuite de vanzator sau acesta va restitui consumatorului contravaloarea produsului respectiv.

-Termenul de garantie curge de la data intrarii bunului respectiv in posesia consumatorului, inclusiv pentru bunurile noi de folosinta indelungata obtinute prin tragere la sorti la tombole, castigate la concursuri si similar sau acordate cu reducere de pret ori gratuit de catre operatorii economici”, explica Guvernul.

Prevederile ordonantei vor intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, potrivit antena3.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *