Skip to content
Politică

Se strâng semnături pentru demiterea lui Oprescu. 15 motive pentru care trebuie să plece

Președintele Uniunii Salvați Bucureștiul a anunțat că a lansat o campanie de strângere de semnături pentru demiterea primarului general, Sorin Oprescu, Nicușor Dan a prezentat 15 motive pentru care edilul trebuie demis.

Președintele USB a publicat pe pagina sa de Facebook o listă cu 15 motive pentru care Sorin Oprescu ar trebui să fie demis și cere bucureștenilor să îl susțină în campania sa.

1. Trafic. Bucureştiul este între primele 10 oraşe din lume în privinţa aglomerării traficului şi primul din Uniunea Europeană. Investiţiile în infrastructura de transport au fost făcute de ochii lumii, fără să rezolve problema traficului. Primăria a permis construcţia excesivă în centru, care a sufocat şi mai mult oraşul. Capitala e paralizată la primii stropi de ploaie.

2. Poluare. Bucureştiul este cea mai poluată capitală europeană, deşi este un oraş fără industrie.

3. Este cea mai urâtă capitală europeană, potrivit revistei Tourism Review.

4. Patrimoniul construit. ICOMOS (Comitetul Internaţional pentru Monumente şi Situri) condamnă distrugerea patrimoniului arhitectural al Bucureştiului.

5. Corupţia din primărie. Numeroşi funcţionari din primărie au fost arestaţi, printre care consilierul personal al lui Sorin Oprescu, directorul Direcţiei Infrastructură, directorul Direcţiei Relaţii Publice, doi şefi de servicii de la Direcţia Juridică, fostul director al RADET, fostul director al RATB.

6. Cheltuirea aberantă a banului public. Ceasuri aurite de 70.000 euro bucata, gherete de 40.000 euro bucata, jardiniere de 4000 euro bucata, vopsirea pistelor de biciclete cu 150.000 euro/km, intreţinerea unui km de şosea 500.000 euro/an x km sunt doar cateva exemple.

7. Lipsa transparenţei. Cetatenii nu au acces la şedinţele Consiliului General, în ciuda dispoziţiei exprese a legii. Cetăţenii nu au acces la facturile şi contractele primariei. Anual, 100 milioane de euro nu au o destinatie precizata in bugetul primariei.

8. Haos si ilegalitate in administraţia Bucureştiului. Sute de autorizaţii ilegale: Inspectoratul de Stat în Construcţii a blocat recent emiterea oricărei autorizaţii de construire în Bucureştii Noi. Decizii judecătoreşti încălcate, zeci de mii de dosare de retrocedare nefinalizate. Nu există un cadastru al Bucureştiului, nici măcar un cadastru al proprietăţilor publice ale municipalităţii. Nu există o hartă completă a străzilor şi a numerelor poştale ale imobilelor capitalei.

9. Spaţiile verzi continuă să dispară din Bucureşti, deşi legea interzice schimbarea destinatiei lor. în iunie 2011 Sorin Oprescu anunţa că a finalizat Cadastrul verde al Bucureştiului. Nu numai că nu a fost finalizat, dar inventarierea spaţiilor verzi private nici nu a început.

10. Falimentarea RADET. În 7 ani de mandat a lui Sorin Oprescu datoria RADET a ajuns de la 170 milioane euro la 900 milioane euro, echivalentul bugetului anual al Municipalităţii. Fără investiţii în reţeaua de încalzire termică, subvenţia anuală de 150 milioane de euro nu face decât să acopere pierderile din reţea. În ciuda falimentului evident, în martie 2013 Oprescu promitea că bucureştenii nu vor mai plati căldura. Singura „strategie” a lui Sorin Oprescu a fost ştergerea datoriei de 900 milioane euro mascată in preluarea ELCEN de către RADET. Sorin Oprescu nu are deci o soluţie, în condiţiile în care bucureştenii riscă să rămână fără căldura la iarnă.

11. Falimentarea RATB. Conturile RATB sunt poprite de ANAF . Nu au existat investiţii în RATB în cei 7 ani de mandat ai lui Sorin Oprescu. RATB este ineficient pentru că nu s-au alocat benzi unice de transport, pentru că majoritatea mijloacelor de transport nu au aer condiţionat şi sunt murdare. RATB a fost amendat de Protecţia Consumatorului pentru condiţiile proaste oferite călătorilor.

12. Zero interes pentru dezvoltarea economiei. De 7 ani nu există niciun investitor atras de politica de dezvoltare a primariei. In programul electoral din 2008 Sorin Oprescu promitea investiţii în parcuri tehnologice.

13. Zero interes pentru pieţele agroalimentare. Marea majoritate a pieţelor agroalimentare au dispărut sau au fost privatizate, cu creşterea considerabilă a preţului tarabei, implicit a produselor, primăria nu are nicio politică pentru pieţe publice cu preţuri mici, pentru producatori.

14. Zero interes pentru prevenirea cutremurului. La un cutremur de magnitudinea celui din 1977, mii de oameni vor muri in Bucureşti. Măsurile luate pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic sunt minimale.

15. Zero interes pentru sprijinirea părinţilor. Într-un oras cu un buget de 2 miliarde de euro pe an, nu exista nicio preocupare pentru asigurarea necesarului de creşe şi grădiniţe de stat, pentru spaţii şcolare suficiente pentru învăţarea intr-un singur ciclu şi pentru programe after school, pentru locuri de joacă acoperite”, sunt cele 15 motive prezentate de Nicușor Dan.

1 comentariu la “Se strâng semnături pentru demiterea lui Oprescu. 15 motive pentru care trebuie să plece

  1. Da-te la o parte sa ma pun eu.
    Este cel mai bun primar pe care l-a avut capitala in ultimii 25 de ani.Trebuie sa fii chior sa nu vezi ce s-a facut in tot acest timp in Bucuresti. nu stim decat sa denigram si sa daramam.Sa-ti fie rusine mai nimeni.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *