Skip to content
Politică

Se strânge lațul: China va apăra regimul din Coreea de Nord de potențiala agresiune a SUA

shutterstock.com

Beijingul și-a comunicat poziția privind criza din Peninsula Coreeană. Chiar dacă anunțul nu a fost făcut de președintele Xi Jinping sau de membrii guvernului de la Beijing, publicația în care a apărut îi dă aproape greutatea unui comunicat oficial.

Astfel, în cazul în care Coreea de Nord lansează un atac care amenință Statele Unite, atunci China ar trebui să rămână neutră, dar dacă America atacă prima și încearcă să răstoarne guvernul de la Phenian atunci Beijingul îi va opri pe americani. 

Informația a fost diseminată vineri, 11 august, pe paginile cotidianului chinez de stat Global Times, publicat de oficiosul Partidului Comunist Ziarul Poporului. Global Times a publicat un editorial care susține că Beijingul nu este capabil să convingă nici Washingtonul și nici Phenianul să se calmeze, potrivit Hotnews.ro.

Cu privire la acțiunile Phenianului, Global Times notează: ”Trebuie sa fie clară poziția sa pentru toate părțile și să se înțeleagă că atunci când acțiunile lor pun în pericol interesele Chinei, China va răspunde ferm. (…) China trebuie să spună limpede că, dacă Phenianul lansează rachete care amenință teritoriul american și dacă SUA ripostează, China va rămâne neutră (…) Dacă SUA și Coreea de Nord lansează lovituri și încearcă să răstoarne regimul nord-coreean și să schimbe tiparul politic în peninsula coreeană, China îi va împiedica să facă asta”, potrivit sursei citate.

China se teme că un conflict în peninsula coreeană sau o repetare a războiului din 1950-53 va dezlănțui un val de refugiați și s-ar putea ajunge la o țară reunificată aliată cu America: „Peninsula Coreeană este o zonă unde interesele strategice ale tuturor părților converg și nicio parte nu ar trebui să încerce o dominație absolută în regiune”, adaugă cotidianul chinez, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *