Skip to content
Politică

Se strânge lațul în jurul lui Dragnea

Doi dintre cotizanții PSD de top din Teleorman, un deputat și un afacerist discret, apropiați ai vicepremierului Liviu Dragnea, sunt vizați de o anchetă a procurorilor DNA. Cel mai bun prieten al vicepremierului Liviu Dragnea (PSD), afaceristul Marian Fișcuci, a fost citat la DNA pentru a fi pus sub acuzare într-un dosar de evaziune fiscală, potrivit unor surse judiciare. Conform acelorași surse, ancheta procurorilor anti corupție îl vizează și pe cumnatul lui Fișcuci, deputatul PSD Adrian Simionescu.

Perchezițiile

Totul a început miercuri dimineață, atunci când procurorii DNA au făcut zece percheziții în trei județe, fiind vizată o rețea de evazioniști pe relația România – Bulgaria. Anchetatorii au suspiciunea că, în ultimii doi ani, s-au produs mai multe tranzacții, constatându-se că între o firmă din Alexandria şi una din Bulgaria s-a organizat un circuit economico-financiar fictiv, cu scopul eludării plății TVA, potrivit evz.ro.

În concret, este vorba de achiziţionarea din spaţiul intracomunitar de utilaje agricole, care ar fi fost livrate unor firme românești printro societate bulgărească fictivă. Prejudiciul în acest caz este calculat la peste 1 milion de euro.

Adrian Simionescu este la primul mandat în Parlament. Politicianul PSD a deținut anterior mai multe funcții în Teleorman. El a fost vicepreședinte PSD al organizației locale, a fost doi ani viceprimar în Turnu Măgurele (în anii ’90), iar între 2008 și 2009 a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Teleorman, fiind un apropiat al vicepremierului Liviu Dragnea. Simionescu este suspectat că a efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția de demnitar public.

Citește și: EXCLUSIV Strategie sau probleme economice? Firma apropiată vicepremierului Liviu Dragnea își pierde din profit

Amicul vicepremierului

Al doilea personaj principal implicat în această afacere de partid este discretul afacerist Marian Fișcuci, președinte executiv al PSD Teleorman. La Registrul Comerțului, acesta mai apare ca acționar/administrator la o singură firmă, Proinvest SRL din Alexandria.

În ultimii șase ani, societatea lui Fișcuci a câștigat aproape 100 de contracte cu instituții publice din județ. Aprovizionarea cu alimente, legume și fructe a câtorva instituții publice din județ este monopolizată de firma lui Fișcuci. Cele mai multe contracte au fost semnate cu Direcția de Asistență Socială și Pro tecția Copilului, cu spitalele din județ și cu primăriile din Alexandria și Turnu Măgurele, alimentele fiind necesare pentru cantinele sociale.

Trebuie remarcat că Protecția Copilului Teleorman a fost condusă până în 2011 de Bombonica Dragnea, soția lui Liviu Dragnea.

Dealer Claas

Proinvest Alexandria comercializează și produse nealimentare. Firma este dealer al producătorului de utilaje agricole Claas. De aici a plecat și ancheta procurorilor DNA, care vizează importul de astfel de utilaje.

În 2009, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, Proinvest a donat PSD 200.000 de lei. De altfel, firmele din Teleorman au făcut donațiile cele mai generoase către PSD în 2009. Donaţiile pe care PSD le-a adunat de la firmele teleormănene totalizează, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, 1.610.000 de lei, urmate de firmele din judeţul Constanţa, care au donat 930.350 de lei. De asemenea, în 2011, Fișcuci a donat partidului 11.000 de lei ca persoană fizică.

schema dragnea

Stenograme „Referendumul fraudat” Fișcuci: Bă, s-o ia din casă în casă, băi!

Numele lui Marian Fișcuci apare și în dosarul în care este trimis în judecată prietenul său, Liviu Dragnea, acuzat de fraude electorale. Totul se întâmpla în contextul referendumului din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Fișcuci poartă o discuție cu unul dintre „locotenenții” lui Dragnea. Este vorba de Valentin- Gabriel Boboc, vicepreședinte PSD Alexandria și care a fost ales, în 2012, deputat de Teleorman. Miza era ca aceștia să scoată cât mai mulți oameni la vot. În data de 29 iulie 2012, orele 20:34:29, Valentin Gabriel Boboc este contactat telefonic de către Marian Fişcuci.

Valentin-Gabriel Boboc: Da! Să trăieşti!

Marian Fișcuci: Ce faci, mă, domn’ director?

Boboc: Alerg prin oraş.

Fișcuci: Bă, da’ aleargă toată lumea?

Boboc: Să-i f…t în …. Stau ca tutele în faţa secţiei. Uite, asta le fac acu’, îi iau la goană.

Fișcuci: Păi, trebuia să îi iei demult.

Boboc: Păi, îi luăm de mult, îi luăm de mult. Îi luăm de mult la goană.

Fișcuci: Bă, s-o ia din casă în casă, băi! Echipa, cu maşinile după ei şi...

Boboc: Asta fac!

Fișcuci:Din casă în casă.

Boboc: Asta fac acu’, sunt la Agricof. La Agricof sunt, da.

Combinația Tel Drum și contractele din Teleorman

● În 2002, celebra firmă de construcții Tel Drum a fost cumpărată de Marian Fișcuci, prietenul de-o viață al lui Liviu Dragnea.

● Tel Drum a aparținut până în 2002 CJ Teleorman, care era unicul acționar.

● Pe 25 aprilie 2002, când Liviu Dragnea era președintele CJ Teleorman, Tel Drum a fost privatizată. Unicul acționar al firmei a devenit Marian Fișcuci, prietenul lui Dragnea. Ulterior, firma i-a avut printre acționari pe doi foști colegi de facultate de-ai lui Dragnea, Liviu Lucian Dobrescu și Mugurel Sorin Gheorghia. Astfel, presa a lansat ideea că această firmă ar fi controlată de către Liviu Dragnea, prin intermediul prietenilor săi. Vicepremierul Liviu Dragnea a negat acest lucru.

● Tel Drum SA a încheiat, în 2013, nu mai puțin de 27 de contracte în valoare de 333 de milioane de lei. Jumătate din bani provin de la CJ Teleorman. O mare parte au fost dobândite prin metoda „negocierii fără anunț de participare” sau prin „cerere de ofertă”. Potrivit portalului e-licitatii.com, în cazul licitațiilor publice, Tel Drum nu a avut concurenți, ofertele acestora fiind respinse.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *