Skip to content
Politică

UPDATE Decizia lui Oprescu/ Se strânge lațul în jurul lui Oprescu? Procurorii au ajuns la etajul 14 al primăriei Capitalei. Ce ar fi promis ”Moni” în schimbul unor spăgi uriașe

UPDATE Potrivit B1 Tv, Sorin Oprescu l-a suspendat joi dimineață din funcția de consilier personal pe Solomon Wingler.

Solomon Wigler, cunoscut în piața politica cu pseudonimul de ”Moni”, care îndeplinește funcția de consilier personal al primarului general Sorin Oprescu, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA, după ce a fost prins în flagrant încasând o șpagă de 25.000 de euro.

Potrivit comunicatului remis de procurorii DNA, Wigler Solomn este acuzat de infracțiuni de trafic de influență, în formă continuată, după ce în perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, în calitate de consilier al lui Oprescu, a pretins 230.000 euro, din care a primit 204.000, de la un afacerist, pentru a interveni pe lângă funcionari din Primăria Capitalei, dar și pe lângă diverși consilieri generali. Potrivit procurorilor, consilier lui Oprescu a lăsat să se înțeleagă, în fața afaceristului de la care ar fi luat șpagă, că are influența necesară în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri.

”Într-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, inculpatul Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență, în vederea eliberării unei autorizații de construire necesare unei soluții de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri.”, susțin procurorii DNA.

Întrebările care se impun după ce vedem că procurorii au ajuns la etajul 14 al Primăriei Capitalei, reținându-l pentru 2 de ore pe consilierul său personal al lui Oprescu, Solomon Wigler, este dacă se strânge lațul în jurul lui Oprescu și  dacă acesta va mai candida la localele din 2016?

Iată comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 iunie 2015, a inculpatului

WIGLER SOLOMON, consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, cu privire la săvârşirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată(5 acte materiale).

În ordonanţa de reținere se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, inculpatul Wigler Solmon, în calitate de consilier personal al primarului Municipiului Bucureşti, a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro și a primit în mai multe tranșe, suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunțător) pentru a interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului General al Municipiului Bucureşti şi consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora, în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri.

Aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarket-uri pe raza municipiului București și acceptarea unei donații de către Primăria municipiului București.
Concret, inculpatul a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranșe, respectiv înainte și după votarea hotărârilor respective.
În același scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului București, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunțător că, în ședința Consiliului general al municipiului București din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donației aferentă unuia dintre proiecte, cât și PUZ – ul pentru unul dintre supermarket-uri.
În acest context, inculpatul Wigler Solomon a convenit cu martorul denunțător ca, în data de 03 iunie 2015, să-i remită suma de 25.000 euro, urmând ca diferența până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 08-12 iunie 2015.
La data de 03 iunie 2015, inculpatul Wigler Solomon a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupție în timp ce primea suma de 25.000 euro în scopul mai sus menționat.
Anterior, în același scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, suma de 4.000 euro de la același om de afaceri.
Într-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, inculpatul Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență, în vederea eliberării unei autorizații de construire necesare unei soluții de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Inculpatului Wigler Solomon i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 04 iunie 2015, la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *