Angajatorii ar putea fi compensati pentru zilele libere acordate de stat salariatilor din Romania, potrivit unui proiect de lege pus in dezbatere la Senat.
Propunerea legislativa vizeaza introducerea unor masuri compensatorii in cazul instituirii de sarbatori legale in care nu se lucreaza.
Potrivit initiatorilor proiectului de lege, „in Romania, salariatii, indiferent de sectorul in care activeaza angajatorii acestora, beneficiaza de 15 zile de sarbatoare legala nelucratoare, prevazute la art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata. Fata de cele sase reglementate in anul 2003, anul adoptarii Codului muncii, numarul acestora a crescut pana in prezent de 2,5 ori. (…) Alte zile libere sunt de asemenea acordate angajatilor, neconformarea fiind sanctionata cu amenzi consistente. Astfel, art. 147 prevede faptul ca in cazul unor evenimente familiale deosebite, angajatii au dreptul la zile libere platite stabilite prin diferite legi sau incluse in contractele colective de munca sau regulamentele interne”.
Într-o propunere legislativă recent înregistrată la Senat, mai mulți parlamentari cer interzicerea stabilirii altor libere legale pentru angajații din mediul privat, în lipsa unor compensații pentru angajatorii care, din cauza atâtor tipuri de zile libere la care au dreptul angajații lor și pe un fundal economic extrem de dificil, riscă să ajungă chiar la faliment.
În expunerea de motive, parlamentarii nu par să cunoască foarte bine conceptele legale cu care operează și nici scopul în care se referă la ele, iar textul propunerii, extrem de precar și nespecific, pare să fie mai mult un manifest către colegii senatori și deputați de a nu mai vota și alte libere legale, 15 fiind deja prea multe.
La puțin timp după această propunere, în Parlament a mai apărut una, de data asta cu ideea decontării sporurilor pentru angajații ce trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News