Skip to content
Politică

Se topește gheața dintre PNL și ALDE? Atanasiu îi răspunde lui Tăriceanu EXCLUSIV

psnews.ro
" "

Se topește gheața dintre PNL și ALDE, care durează de peste doi ani și jumătate, după plecarea lui Călin Popescu-Tăriceanu din primul partid? Acum, acesta are parte de o replică de la Teodor Atanasiu (prim-vicepreședinte al PNL), după ce co-președintele ALDE a declarat, vineri, că i s-a propus să preia șefia PNL.

CITIȚI ȘI: Tăriceanu aruncă bomba: Mi s-a propus să preiau șefia PNL!

" "
" "

Întrebarea legată de posibila reconciliere PNL-ALDE și are originile în antiteza dintre atitudinea de acum a lui Atanasiu față de partidul lui Tăriceanu și cea manifestată în luna martie, de exemplu, când fostul ministru al Apărării califica ALDE drept „un tomberon politic” creat în Parlament de către PSD.

Concret, reporterul PSnews.ro l-a întrebat, vineri, pe Teodor Atanasiu dacă are cunoștințe despre demersuri pentru unificarea dreptei și, în particular, despre propunerea pe care Călin Popescu-Tăriceanu susține că ar fi primit-o: aceea de a redeveni președintele PNL.

„Nu am cunoștințe despre acest lucru, dar să știți că, pentru noi, unificarea mișcării liberale este un lucru important. Dar e puțin probabil să se întâmple acum, când cele două partide parlamentare liberale se află unul în opoziție, iar celălalt la putere (probabil) și care nu se pot unifica în jurul sau pe lângă PSD, ci în opoziție cu PSD-ul. Cel puțin domnul Tăriceanu nu va părăsi barca puterii să treacă în opoziție, iar noi cu siguranță nu ne vom duce pe lângă PSD. Deci orice discuție de acest gen cred că va fi peste câțiva ani, și nu astăzi”, a declarat Atanasiu pentru PSnews.ro.

Am vrut să știm dacă au existat astfel de discuții înainte de alegeri, însă, inițial, prim-vicepreședintele PNL a vorbit într-o notă destul de evazivă.

„Unificarea dreptei cred că a fost un țel al oricărui liberal tot timpul. Din parte, când am reușit să facem un partid liberal mai mare, s-a mai rupt câte o bucățică. Deci avem, cred, un sindrom foarte nefericit pe care, de 26 de ani, nu reușim să îl oprim: cum reușim să mai unificăm 2-3 partide liberale, cum se mai rupe o bucățică. E destul de greu în condițiile astea”, a zis liderul PNL.

Am insistat pe acest subiect, iar Atanasiu a afirmat că nu au existat contacte oficiale, dar nu a exclus existența unora individuale, între diverși parlamentari din cele două partide.

„Nu, n-au fost discuții în acest sens, în care conducerea PNL să ia o decizie, să trimită o delegație la ALDE, ca să ia și ei o decizie. Probabil că or fi fost între membri… De fapt, mulți dintre cei de la ALDE sunt plecați din PNL, sunt oameni cu care ne cunoaștem foarte bune și poate că pe culoarele Parlamentului sau în altă parte or fi fost astfel de discuții, dar o întrevedere instituțională între cele două partide nu a existat”, a spus senatorul Atanasiu.

Corolarul întrebării de mai sus a fost: există posibilitatea ca PNL să participe la unificarea dreptei alături de PMP sau USR? Teodor Atanasiu s-a arătat sceptic: „În PMP, e o problemă: domnului Traian Băsescu i-a alunecat tare piciorul spre dreapta extremistă. Deci nu intră în vizorul nostru. Iar USR-ul n-are o doctrină încă. Când o să aibă o doctrină și se va vedea ce fel de doctrină are, putem discuta. Deocamdată, înțeleg că ei sunt partidul care sunt împotriva a ce se întâmplă – la orice”.

Ultima idee discutată cu Teodor Atanasiu s-a referit la refuzul lui Călin Popescu-Tăriceanu de a colabora cu PNL în prezent, șeful ALDE reclamând pozițiile diferite ale celor două partide, de exemplu pe tema drepturilor omului și a statului de drept. Declarația prim-vicepreședintelui PNL a venit în același ton împăciuitor precum cel de mai sus.

„Nu cred că pe drepturile omului ne situăm pe poziții opuse. Ne situăm pe poziții opuse în ceea ce înseamnă doctrina liberală. Noi credem că doctrina liberală este o doctrină de dreapta, care nu se poate realiza în colaborare cu PSD-ul de stânga. Domnul Tăriceanu văd că are o doctrină liberală mai de stânga, așa, mai lângă PSD. Și de aceea este exclusă, la ora asta, o colaborare. Dar, probabil, pe viitor, lideri mai înțelepți vor gândi altfel”, a încheiat senatorul Teodor Atanasiu.

" "

1 comentariu la “Se topește gheața dintre PNL și ALDE? Atanasiu îi răspunde lui Tăriceanu EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *