Skip to content
Politică Video

Se unește Bucureștiul cu Ilfovul? Ce planuri are PNL: „Dacă punem în aplicare…” EXCLUSIV (VIDEO)

Invitatul interviurilor PSnews.ro din această săptămână este prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal, Marian Petrache.

Astfel, în cadrul interviului acordat PSnews.ro, Marian Petrache a vorbit despre faptul că Partidul Național Liberal (PNL) și-a schimbat candidatul la Primăria Capitalei, astfel Cristian Bușoi fiind înlocuit cu Ludovic Orban.

În același timp, Petrache a vorbit despre proiectul pentru București cu care ar trebui să vină candidatul din partea liberalilor, dar și despre ce planuri are PNL-ul.

Dan Bucura: Bună ziua, domnule Marian Petrache. Bine aţi revenit la noi, în studioul PSnews.

Marian Petrache: Bună ziua. Mulţumesc pentru invitaţie.

Dan Bucura: Vă mărturisesc că îmi creionasem aşa, o agendă a interviului de azi (marţi – n.r.), însă iată: evenimentele din ultima vreme ne-au dus un pic către altă zonă. Şi-mi amintesc de o vorbă de acum vreo şase ani, de la campania de prezidenţiale, când ne-am culcat cu Geoană şi ne-am trezit cu Băsescu. Şi am spus lucrul ăsta, pentru că mă gândesc ce s-a întâmplat în PNL, recent: toată lumea îl aştepta pe Cristian Buşoi ca şi candidat la Capitală şi iată că astăzi vorbim de un alt candidat, scos aşa, ca iepuraşul din joben – surpriză! Punctul dumneavoastră de vedere, care este? Cum ar trebui să interepreteze, în primul rând, electoratul această schimbare?

Marian Petrache: În primul rând, vreau să vă spun că, indiferent care ar fi fost candidatul Partidului Naţional Liberal la Primăria Generală a Capitalei, ar fi avut aceeaşi susţinere din partea mea şi a filialei pe care o conduc, pentru că aşa este firesc, aşa este normal. E o decizie care a fost luată de conducerea partidului, pentru a mări şansele candidatului nostru. A fost o analiză… Mai multe comentarii n-aş face.

Dan Bucura: Bun, însă bănuiesc că şi dumneavoastră, ca şi membrii din conducerea partidului, aţi avut acces la ultimul sondaj de opinie care a stat în spatele acestei decizii. Poate vă întreb chestiuni de bucătărie internă, însă mă interesează să ştiu dacă, într-adevăr, din acele cifre pe care bănuiesc că le-aţi văzut şi dumneavoastră, Ludovic Orban stă chiar atât de bine, adică are şanse reale să câştige Bucureştiul.

Marian Petrache: N-aş fi corect faţă de niciunul dintre colegii mei: adică nici faţă de Cristi Buşoi (care a muncit foarte mult în perioada aceasta), nici faţă de Ludovic Orban (care are de muncit şi mai mult în următoarea perioadă), să dau din casă. E o decizie asumată de partid – acuma, noi toţi suntem în spatele acestei decizii şi trebuie să ajutăm candidatul nostru să câştige. Fac aici o remarcă (c-am auzit un comentariu): toţi membrii de partid facem tot ce e omeneşte posibil ca toţi candidaţii noştri să câştige, indiferent pe unde sunt ei. Răspunderea la Ilfov este numai a preşedintelui de la Ilfov şi a echipei sale, cum răspunderea de la Galaţi e a preşedintelui de la Galaţi şi a echipei sale. Adică răspunderea nu e aşa, generală…

Dan Bucura: Corectaţi, să-nţeleg, declaraţia Alinei Gorghiu de ieri (luni – n.r.), care spunea că, până la urmă, responsabilitatea la Bucureşti ar trebui împărţită către tot partidul?

Marian Petrache: Nu. Vreau să spun doar că, într-adevăr, noi suntem, fireşte, nu obligaţi… Avem datoria să ne sprijinim candidaţii noştri, indiferent unde sunt. Dar, într-un partid responsabil, responsabilităţile sunt asumate de cei care iau decizii.

Dan Bucura: Am înţeles. Bun. Haideţi să rămânem, totuşi, în zona aceasta a Bucureştiului şi a problemelor care apar în Bucureşti. Dumneavoastră sunteţi aproape bucureştean, dat fiind că Ilfovul e parte din Bucureşti, cum îl consideră mulţi. Credeţi că planul sau proiectul cu care ar trebui să vină candidatul (de dreapta – în cazul dumneavoastră) ar trebui să implice şi nişte chestiuni concrete, de structură, de sistematizare a traficului, de lucruri mult mai palpabile? Sau va merge cu candidatul de tip Sorin Oprescu, care promitea bucureştenilor autostradă suspendată, cel mai lung cârnat, cei mai mulţi Moşi Crăciuni şi poveşti de genul ăsta?

Marian Petrache: Ce vă spun nu este o poveste. Încă de la începutul mandatului meu, am avut discuţii cu domnul Oprescu şi i-am spus că acest areal (Ilfov şi Bucureşti) nu poate să mai fie tratat separat: Bucureştiul-Bucureşti şi Ilfovul-Ilfov. Acest areal trebuie tratat împreună. 80.000 de ilfoveni, în fiecare dimineaţă, vin la muncă în Bucureşti şi foarte mulţi bucureşteni vin la muncă în Ilfov sau se distrează în Ilfov. Deci acest areal trebuie privit împreună. Astăzi, când vorbim, avem un plan de mobilitate urbană durabilă făcut la comandat Ministerului Dezvoltării pentru cele opt centre de dezvoltare naţională (Iaşi, Timişoara, Cluj, Bucureşti, Ilfov etc.) care sunt… Cel puţin planul ăsta, la nivelul regiunii Bucureşti-Ilfov, este în dezbatere publică, urmând să intre în aprobarea celor două consilii (Consiliul Judeţean Ilfov şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti) şi cred că trebuie repede pus în aplicare, ca să rezolve problema de trafic şi de viaţă în Bucureşti. Ne face viaţa mai frumoasă acest plan, dacă-l punem în aplicare. Plus că putem să luăm bani europeni.

Dan Bucura: E interesantă viziunea aceasta de unire a Bucureştiului cu Ilfovul. Noi, în Bucureşti, n-am reuşit nici măcar crearea Autorităţii Metropolitane – în sensul ca metroul şi RATB-ul…

Marian Petrache: Aia este prima care trebuie să fie…

Dan Bucura: …darămite a pune aceste două entităţi în comun cu…

Marian Petrache: Credeţi-mă că, dacă planul acesta nu e luat în serios, în doi ani de zile n-o să ne mai putem mişca în Bucureşti. V-am spus că domnul Ludovic Orban are tot sprijinul meu. Sunt convins că el deja are liniile principale ale programului său de guvernare locală. Dacă mă cheamă la discuţii (şi sunt convins că mă cheamă), o să-i spun şi părerea mea.

Dan Bucura: Şi mă gândesc numai la bugete şi la orgoliile care s-au creat prin înfiinţarea acestei structuri comune Bucureşti-Ilfov, numai la nivel de transport. Cine ar trebui să coordoneze, cine să facă licitaţiile, cine să împartă bugetul?

Marian Petrache: Eu vă dau un exemplu de bună practică: la nivelul Bucureştiului şi Ilfovului, am făcut Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Bucureşti-Ilfov (ADIBI, cum îi spunem noi) şi, la ora actuală, cred că cea mai puternică structură ISU din ţară este la nivelul Bucureştiului şi Ilfovului, pentru că pe această structură am luat echipamente cu bani europeni de 30 de milioane de euro: maşini de pompieri, salvări, corturi sanitare pentru situaţii de urgenţă… Deci Ilfovul, practic (acum, când vorbesc), nu mai are nicio maşină veche – toate maşinile din dotare sunt noi. E o dovadă de bună practică. Aşa putem să facem cu oricare alt obiectiv care are interes pentru cele două entităţi.

Dan Bucura: Eu cred că crearea, în sine, a entităţii mari de care vorbiţi ar fi avantajată şi de faptul că un partid sau altul ar putea avea ambele zone sub control – ceea ce înseamnă că, pentru PNL (din punctul dumneavoastră de vedere), ar însemna să câştigaţi şi Primăria Capitalei, să câştigaţi şi Ilfovul încă o dată. Apropo de Ilfov: cum staţi acolo? Aveţi o nucă tare, totuşi, acolo, în zonă: soţul probabil viitorului candidat PSD la Primăria Capitalei în zonă.

Marian Petrache: Eu aştept cu încredere alegerile locale. Sunt convins că Partidul Naţional Liberal va câştiga alegerile la Ilfov, îmi doresc din tot sufletul să câştige Ludovic la Bucureşti, ca să putem să facem o treabă bună în această regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *