Skip to content
Politică

UPDATE Ies scântei / Se va face lumină în dosarul Mineriadei? Iliescu, Petre Roman și Măgureanu, în fața instanței

libertatea.ro
" "

UPDATE 9:55

În fața Curții Militare de Apel, acolo unde are loc primul termen în dosarul Mineriadei din 1990, s-a format o coadă imensă, întrucât multe au fost citate ca martori și locurile în sală sunt deja ocupate. Unui bărbat i s-a făcut rău și a avut nevoie de îngrijiri medicale.

" "
" "

Jandarmeria a intervenit, montând garduri de protecție, conform Antena3.ro.

—————

Marți începe judecarea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, la aproape 28 de ani de la evenimente. La acest termen, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei vor începe judecarea în cameră preliminară a dosarului, însă dezbaterile nu vor fi publice.

Principalele personaje din dosar sunt fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi un fost şef al SRI, Virgil Măgureanu, trimişi în judecată sub acuzaţia de crime împotriva umanităţii, relatează B1.ro. Procurorii arată în rechizitoriu că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piata Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

Procurorii mai vorbesc despre o implicare împotriva legii a forțelor Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării. Atacul, debutat în zorii zilei de 13 iunie, a dus la moartea cu armă de foc a 4 persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numar total de 1.250 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *