Skip to content
Politică

Se visează colegul lui David Cameron! În ce familie europeană vrea să intre Ponta EXCLUSIV SURSE

subiectiv.ro

În timp ce procurorii DNA cer să fie condamnat la închisoare cu executare în Dosarul ”Turceni-Rovinari”, ex-premierul pesedist Victor Ponta încearcă, mai nou, să-și găsească o familie europeană.

Potrivit surselor PSnews.ro, trinomul Victor Ponta-Daniel Constantin-Laurențiu Rebega plănuiește demararea procedurilor de afiliere a facțiunii Pro România la grupul Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ACRE). Dovadă că nu iese fum fără foc, europarlamentarul Monica Macovei și-a anunțat, joi, demisia din ACRE, după ce Victor Ponta a  fost anunțat ca  ”speaker” la summitul Alianței din 22 martie, de la Bruxelles.

La Bruxelles

Strădaniile lui Ponta trebuie înțelese în perspectiva alegerilor europarlamentare din 2019 (23-26 mai), când Pro România va participa, pentru prima oară, la un scrutin electoral. Conform acelorași surse, ”ambasadorul” lui Ponta la ACRE a fost chiar Laurențiu Rebega, europarlamentar neafiliat și fin al fostului vicepremier ALDE, Daniel Constantin. Teoretic, poziționarea grupului ACRE nu contravine deloc mesajelor emise de Ponta și Constantin, anul trecut, când cei doi au trâmbițat că Pro România se vrea un ”partid de centru cu accente patriotice”. Facem precizarea că cei mai importanți exponenți ai Alianței sunt conservatorii britanici (conduși de Theresa May și David Cameron), dar și naționaliștii polonezi din Partidul Lege și Justiție (PIS), care stârnesc controverse majore în UE.

În România

Dacă, la Bruxelles, Ponta vrea să devină colegul lui David Cameron, în România, fostul premier visează să pună în aplicare ”metoda Macron”. Mai exact, ignorând evidentele diferențe de context și de calibru politic, Ponta năzuiește să transforme Pro România  într-o platformă civică pe modelul brevetat de ”En marche!” – constructul politic care l-a purtat (sub egida ”La Republique En marche!”) pe fostul socialist Emmanuel Macron spre președinția Franței, de pe poziția politicianului ”de centru” – cu scopul de a-i atrage pe nemulțumiții din partidele mainstream. Până una-alta, joi, unul dintre colaboratorii lui Ponta – l-am numit pe traseistul Damian Florea, fost membru PC și ALDE – a părăsit proiectul Pro România și s-a înscris în PSD.

Contactat de PSnews.ro, Victor Ponta a declarat: „Am avut ieri (miercuri – n.r.) discuții cu oameni din mai multe grupuri politice europene – inclusiv cu ACRE -, însă nu se pune acum problema afilierii la cineva. Trebuie să ne structurăm mesajul politic al partidului și după aceea vine momentul afilierii la o familie europeană”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *