„Se vor prăbuși!” Daniel Constantin, semnal de alarmă în scandalul cerealelor

Daniel Constantin

Invitat în studioul Puterea Știrilor, deputatul PNL Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, a declarat că decizia Comisiei Europene de a ridica interdicțiile temporare privind comerțul cerealelor ucrainene este o decizie care defavorizează agricultura românească.

Ex-ministrul a susținut că sectorul de producție vegetală în România a crescut foarte mult în ultimii ani, astfel că dacă în anul 2007 România avea o producție de cereale de 10-11 milioane de tone, recent am ajuns să avem și 34 de milioane. „În momentul de față, toate această creștere este pusă sub semnul întrebării”, a atras atenția Daniel Constantin, în direct la Puterea Știrilor. Liberalul a precizat, în acest context, că „dacă nu se vor lua măsuri foarte clare, toți cei care au performat în zona aceasta – cu propria muncă, dar și cu fonduri europene, probabil că se vor prăbuși”.

„Singurul culoar pe care îl mai au cerealele din Ucraina este reprezentat de România”

„În mod clar vorbim de o acțiune care defavorizează agricultura românească. O spun foarte clar și răspicat. Mă bucur că premierul a luat poziție și sper ca ceea ce a spus să se materializeze. Sectorul de producție vegetală în România a crescut foarte mult în ultimii ani, în special din anul 2007, când am aderat la Uniunea Europeană și am avut acces la plățile directe în agricultură. Mi-ar fi plăcut să spun același lucru și despre sectorul zootehnic, acolo lucrurile au rămas puțin în urmă. Ritmul de creștere nu a fost a același, dar pe zona aceasta de producție vegetală am crescut foarte bine. Ca ordin de mărime, în anul 2007 aveam o producție de cereale de 10-11 milioane de tone, iar în anii buni, anii trecuți, am avut și 34 de milioane.

În momentul de față, toate această creștere este pusă sub semnul întrebării. Dacă nu se vor lua măsuri foarte clare, toți cei care au performat în zona aceasta – cu propria muncă, dar și cu fonduri europene, probabil că se vor prăbuși. Situația este cu atât mai gravă cu cât după anularea interdicției de către Comisia Europeană, avem 3 țări care au spus că mențin aceste interdicții. Cu alte cuvinte, cam singurul culoar – cu toate că era cel mai folosit – pe care îl mai au cerealele din Ucraina este reprezentat de România”, a declarat Daniel Constantin, la Puterea Știrilor.

„Riscăm să prăbușim prețul în țara noastră!”

Fostul ministru al Agriculturii a amintit, în acest context, că peste 11% din PIB este reprezentat în momentul de față de agricultură și industria alimentară. „Riscăm să pierdem acest procent, dacă nu vom lua măsuri imediate”, este de părere Daniel Constantin.

„Eu sper să se materializeze declarația politică a premierului Marcel Ciolacu și orice import de cereale care se va face din Ucraina să treacă prin acel filtru de licențiere de care vorbește partea ucraineană. Altfel, într-o perioadă delicată, în care România încă se află în plină campanie de recoltat, cel puțin la porumb și floarea-soarelui, riscăm să prăbușim prețul în țara noastră. Mai dau doar câteva elemente: să nu uităm că sigur, noi suntem angajați și facem cu bună credință lucrul acesta, sprijinim Ucraina să treacă prin aceste momente dificile, această invazie pe care o au din partea Federației Ruse și am demonstrat de-a lungul acestor ani că am făcut absolut totul și facem în continuare totul, știm angajamentele noastre, și europene și ca apartenență la NATO, dar în egală măsură nu putem să distrugem un sector care a crescut.

Și vă mai dau doar două cifre: agricultura reprezintă aproape 5% din Produsul Intern Brut, din care producția vegetală cred că are o pondere foarte mare și industria alimentară peste 6% din PIB. Deci vorbim de un procent de peste 11% din PIB care este reprezentat în momentul de față de agricultură și industria alimentară și pe care riscăm să îl pierdem dacă nu vom lua măsuri imediate”, a continuat fostul ministru al Agriculturii.

„Trebuie o acțiune susținută la nivelul Comisiei Europene!”

„D-asta, cred eu, că dincolo de discuțiile cu partea ucraineană, aici trebuie o acțiune susținută la nivelul Comisiei Europene, care trebuie să conștientizeze că, ori găsim o soluție astfel încât să nu fie afectate niciunul dintre cele cinci state membre, ori găsim o soluție astfel încât tratamentul să fie egal. Nu putem ca România să fie singurul stat prin care trec cerealele, mai ales că noi, dincolo de război, suntem țară concurentă cu Ucraina și Rusia la Marea Neagră pentru exportul în Orientul Mijlociu”, a conchis Daniel Constantin.

Noi măsuri în scandalul cerealelor. Ce spune premierul

România va prelungi temporar interdicția importului de cereale ucrainene, pentru 30 de zile, dacă va fi cazul, a declarat luni premierul Marcel Ciolacu. Guvernul ucrainean este așteptat să vină cu propuneri de export care să afecteze fermierii români cât mai puțin.

Marcel Ciolacu a declarat că va cere miniştrilor Agriculturii şi Economiei un ordin comun, cu durată de 30 de zile, care să prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene „până când se lămuresc lucrurile”.

El a precizat că, de vineri, zi în care a expirat interdicția pentru importurile de cereale ucrainene în cinci state membre din estul Europei, România nu a importat grâu din Ucraina.

Dacă va exista vreo cerere din partea Ucrainei, atunci interdicția s-ar putea activa, conform declarațiilor făcute de premier.

„A fost un gentlemen’s agreement între mine şi premierul Ucrainei, pe care l-am respectat amândoi. Nu a fost nicio solicitare ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România”, a spus Ciolacu.

Amintim că Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a solicitat sâmbătă guvernului Ciolacu să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina şi a precizat că această măsură este esenţială pentru salvarea fermierilor români şi protejarea securităţii alimentare a României. Mai exact reprezentanții Alianței au cerut adoptarea în regim de urgenţă a unui act normativ care să interzică importul în România a unui număr de produse agroalimentare din Ucraina.

Și fermierii din Bulgaria protestează zilele acestea față de ridicarea restricțiilor pentru cerealele ucrainene, iar traficul este blocat între România și Bulgaria, pe podurile peste Dunăre Giurgiu-Ruse și Calafat-Vidin.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: