Skip to content
Politică

Se vrea dizolvarea Parlamentului

Asociațiile de români din străinătate au reacționat la respingerea proiectului privind introducerea votului prin corespondență.

Astfel, acestea spun că sunt dispuse să solicite președintelui ales Klaus Iohannis să dizolve Parlamentul, în cazul în care problema nu va fi rezolvată.

”Propunerea Legislativă privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate: 203 voturi pentru, 84 de abţineri, 8 voturi împotrivă. Numărul de voturi este insuficient, legea rămâne pentru a fi supusă la vot pentru săptămâna viitoare. Nu are rost să mă fac că o supun la vot, acum este evident că va rămâne pentru sesiune următoare, conform regulamentului.”, a declarat președintele de ședință Miron Mitrea.

După ce cei prezenți în sală l-au corectat, Miron Mitrea și-a recunoscut greșeala.

”Iertați-mă, e greșeala mea, 203 înseamnă mai mult ca 201, am calculat greșit. Proiectul de lege a fost respins, rectific”, a replicat acesta.

Asociațiile de români din străinătate au anunțat că vor lua măsuri dacă problema nu va fi rezolvată.

”Suntem profund îngrijorați de atitudinea disprețuitoare pe care Parlamentarii Români o au față de românii din diaspora. Dacă actualul Parlament va continua să refuze dicuțiile pe marginea Proiectului de Lege, vom fi nevoiți să cerem Președintelui României dizolvarea acestuia. Cred că aceasta este datoria lor, să creeze cadrul legal pentru respectarea drepturilor constituționale, unul dintre acestea fiind dreptul de a vota.”, a afirmat președinte FADERE, Daniel Tecu.

Inițiatorul proiectului, Eugen Tomac, împreună cu alți deputați PMP sunt de părere că, prin respingerea acestei inițiative legislative, majoritatea parlamentară arătat că moștenește un curent de gândire comunist, relatează B1.

”Majoritatea parlamentară a transmis un mesaj extrem de umilitor către milioanele de romani care locuiesc peste hotare și care pe 16 noiembrie au fost tratați cu dispreț de autoritățile romane. Sistemul comunist îi consideră pe români trădători pentru că pleacă din ţară ”, susțien Eugen Tomac.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, în 19 noiembrie, că problematica votului prin corespondență pentru prezidențiale va fi discutată la viitorul scrutin, peste cinci ani.

1 comentariu la “Se vrea dizolvarea Parlamentului

  1. Părerea mea are la bază EXACT ceea ce reclamă românii din străinătate : „ au fost tratați cu dispreț de autoritățile romane ” !
    AU FOST TRATAȚI CU DISPREȚ ȘI INDIFERENȚĂ DE REGIMUL BĂSESCU, CÎND SE AFLAU ÎN ȚARĂ !
    Așa au plecat medici, asistenți medicali, muncitori super-calificați sau necalificați, agricultori, la „invitația” președintelui pe care l-au votat cu frenezie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *