Până în data de 1 aprilie 2025, va exista o definiție exactă a consumatorului vulnerabil în sectorul energetic, iar începând de la acea data, plafonul impus pentru prețurile la energie electrică va fi modificat, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Până în 1 aprilie 2025 vom avea o definiţie a consumatorului vulnerabil în sectorul energetic, astfel încât măsurile de sprijin, aceste subvenţii pe care statul le-a acordat să nu se aplice otova indiferent de nivelul de venitul al familiei, ci numai în funcţie de nivelul de consum, aşa cum a fost până acum. Deci am pornit lucrul cu Ministerul Muncii, cu ANAF-ul, cu INS-ul, cu Ministerul de Finanţe, astfel încât până în aprilie anul viitor să putem avea această măsură pregătită, pentru că în situaţia actuală, un apartament gol din Primăverii, unde consumul este sub 100 de kWh, beneficiază de acelaşi sprijin din partea statului precum apartamentul unei familii cu, poate, trei copii, care are salariu minim pe economie şi face economie la energie electrică, astfel încât să se încadreze în consum de 100 de kWh pe lună”, a afirmat Sebastian Burduja, în cadrul unui interviu televizat la Antena 3 CNN.
”În acelaşi timp, pe termen mediu şi lung, discutăm despre accelerarea marilor investiţii. Am atras într-un an la Ministerul Energiei 13,6 miliarde euro. Este probabil mai mult decât în toţi ceilalţi ani de după 1989 şi aceste proiecte trebuie să avanseze, inclusiv în zona de stocare, dar pentru a putea ţine sistemul în echilibru şi pentru a avea preţuri cât mai competitive la energie electrică”, a precizat Sebastian Burduja.
”În acelaşi timp, din perspectiva Sistemului Energetic, sigur că rolul meu nu este să găsesc vinovaţi sau să dau vina pe moştenirea grea, trebuie să găsesc soluţii. Şi am vorbit cu premierul Marcel Ciolacu, am vorbit şi în comandament, că ne străduim să prelungim viaţa termocentralelor pe cărbune, cel puţin până avem alte grupuri pentru a le înlocui, respectiv grupuri pe gaz, pentru că specialiştii vă pot spune, producţia de energie în bandă, deci continuă, spre deosebire de cea intermitentă cum este cea din parcurile solare sau eoliene, este necesară şi pentru echilibrarea sistemului, este necesară şi pentru a avea totuşi un preţ competitiv la energie electrică”, a explicat ministrul Energiei.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News