Skip to content
Economie

Sebastian Burduja, despre reţeaua de internet: Încă avem zone albe în ţară care nu sunt conectate la internet, avem şi şcoli neconectate

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, joi, la Profit News TV, despre reţeaua de internet naţională, că încă avem zone albe în ţară care nu sunt conectate la internet şi avem şi şcoli neconectate. El a precizat că în PNRR există fonduri prin care să conectăm undeva la 900 de localităţi şi a menţionat că astăzi a avut o discuţie cu ANCOM, pentru a găsi soluţii prin care să finanţeze şi ei o extindere pe aceste zone albe.

”Încă avem  zone albe în ţară care nu sunt conectate la internet, avem şi şcoli neconectate”, a spus ministrul. El a arătat că în PNRR există fonduri prin care să conectăm undeva la 900 de localităţi, din aceste zone albe”.

Burduja a mai spus că astăzi a avut o discuţie cu ANCOM, pentru a găsi soluţii prin care să finanţeze şi ei o extindere pe aceste zone albe.

Sebastian Burduja a menţionat că, pe acoperirea reţelei, avem undeva la 5 sau 10% decalaj faţă de statele din verstul Europei.

Despre licitaţia pentru 5G şi blocarea proiectului, prin decizia CCR de neconstituţionalitate, Ministrul Cercetării şi Digitalizării a afirmat că România, pe date statistice, are cel mai mic venit per utilizator pentru operatorii Telecom.

”Pe de altă parte, avem cele mai mari taxe anuale din UE”, a spus el, arătând că ”România s-ar putea trezi că nu are o reţea 5G, extinsă într-un termen rapid”.

”Este nevoie de un dialog cu piaţa, să înţelegem restrângerile, dacă micşorăm de exemplu taxa anuală, cum este cea care merge către ANCOM şi care pare să fie suficientă pentru ce gestionează, le rămân nişte fonduri în buget. Putem să discutăm de reducere ei, ce îşi asumă operatorii privaţi, dacă extind reţeaua, dacă păstrează competitivitatea României din perspectiva vitezei de conectare, că ne-am tot lăudat cu ea”.

Ministrul a arătat că suntem în top 10 dar începem să pierdem şi alte state accelerează extinderea reţelei. ”Noi putem recupera, dar trebuie să avem acest cadru legal”, a mai spus Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *