Skip to content
Video

Sebastian Burduja, dezamăgit de starea școlii românești: Blocată în paradigma comunistă! EXCLUSIV

PSNEWS

Interviurile video PSnews.ro continuă miercuri, avându-l ca invitat pe Sebastian (Tianu) Burduja, fondatorul și președintele PACT (Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor), o platformă civică și politică de centru–dreapta, care încurajează implicarea cetățenilor din țară și din diaspora în deciziile comunităților lor și promovează libertatea economică, dezvoltarea regională și consolidarea democrației
românești în NATO și UE.

În cadrul interviului, președintele PACT a dezbătut subiectul privind starea actuală a educației românești. Amintim că Sebastian Burduja este unul dintre tinerii de perspectivă ai României, un lider cu studii economice la Harvard care a lucrat la Banca Mondială, specializat în Dezvoltare Regională.

”Răspunsul la întrebarea de ce părăsesc tinerii România, ni-l dau chiar ei în fiecare zi. În fiecare zi primesc mesaje în care sunt întrebat cum am reușit să ajung la Stanford sau la Harvard, să studiez în SUA, sau cum poate Liga să îi ajute pe acești tineri să plece. Este un sentiment foarte dureros, e cel mai bun semn că în România lucrurile nu merg cum trebuie. România este a doua țară din lume ca rată a migrației externe, deci oameni care pleacă. Prima țară este Siria, dar știm cu toții că Siria este în mijlocul unui răzbi, este firesc să emigreze foarte mulți sirieni. Dar de ce suntem a doua țară din lume pentru că emigrează atât de mulți români? E clar că ceva nu se întâmplă cum trebuie în România. Tinerii pleacă din România pentru că își dau seama că asta e singura lor șansă. Știu n cazuri de tineri care au plecat în condiții foarte grele în țările nordice, dar lucrează noaptea inclusiv ca îngrijitori, la munca de jos, ca să poată să se susțină la o școală de muncă în Danemarca, să aibă o viață mai bună. De asta pleacă tinerii din România”, a susținut Sebastian Burduja.

Mai mult, tânărul, absolvent de Harvard si Stanford, a ținut să precizeze faptul că școala românescă se confruntă cu o mare problemă, mai exact, potrivit lui Burduja, ”școala românească este blocată în paradigma comunistă”.

”Școala românească este blocată în paradigma comunistă, nu mai produce oameni competenți și competitivi la nivel global. 40% din copiii de liceu sunt analfabeți funcționali. Îmi dau seama că forța de muncă, oamenii care o să trebuiască să ne plătească și nouă pensiile la un moment dat nu sunt pregătiți să fie competitivi pe piața muncii, nu au acumulat aceste abilități de bază în sistemul educațional românesc. Eliminarea titularizării este o soluție despre care nu vorbește nimeni pentru că pierde voturi, infrastructura școlară din România trebuie urgent dezvoltată, avem fonduri europene dar habar nu avem să le folosim, remunerarea corectă a profesorilor. Sunt foarte multe lucruri de schimbat în educația românească”, a conchis Burduja.

Sebastian Burduja este și co-fondator şi preşedinte de onoare al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), în prezent cea mai mare organizaţiie globală românească, cu peste 13.000 membri şi filiale în peste 40 de ţări şi co-fondator al Fundaţiei CAESAR. Ocupă
funcţia de Manging Partner al RISE Consortium, o platformă globală de investiţii ce are ca scop dezvoltarea României.

Urmăriți mai jos secvența, între momentele 16:51 și până la final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *