Sebastian Burduja: „Fără energie nucleară nu putem avea neutralitate climatică”

Foto PS News

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, invitat în studioul PS News TV, la emisiunea “Puterea Știrilor” moderată de Marinela Angheluș, a explicat de ce pentru România a fost importantă participarea la summit-ul energiei nucleare la Bruxelles.

“De ce a fost important acest summit? În primul rând, pentru că după ani de zile în care lumea s-a temut să vorbească de energie nucleară (și au fost multe state care erau complet antagonice față de acest tip de energie) iată că există un club tot mai important de state membre ale acestui sector al energiei nucleare care își asumă faptul că fără energie nucleară nu putem avea neutralitate climatică. Și ăsta e un mesaj pe care îl dau și Statele Unite și Franța și Emiratele Unite.

Fără nuclear o să se aprindă becul doar când iese soarele sau bate vântul

„Devine o certitudine, tehnic vorbind, faptul că nu poți să renunți și la cărbune și la gaz și la nuclear și să-ți bazezi sistemul energetic național doar pe producție intermitentă. De ce? Pentru că o să se aprindă becul doar când iese soarele sau bate vântul.

Și atunci ai nevoie de producție în bandă plus producție intermitentă, plus stocare, adică, cum avem hidrocentrala cumulare prin pompaj și sper să reușim”.

Avem un program nuclear, cu tehnologie canadiană, foarte respectat în lume, din anii 70

„România are un program nuclear foarte respectat în lume, din anii 70. El este bazat pe tehnologie occidentala, ceea ce este unic în toată regiunea noastră. Tot ceea ce a fost dincoace de Cortina de Fier a fost tehnologie sovietică. De la uraniu până la reactoarele nucleare. Noi am mers pe tehnologie canadiană și a fost un gest de mare înțelepciune din partea experților de atunci. Nu spun din partea regimului de atunci, pentru că decizia a fost luată la nivel tehnic de către inginerii români’.

Reactoarele actuale de la Cernavodă sunt printre cele mai bune din lume

“S-a făcut un clasament de 440 de reactoare: unitățile doi și unu de la Cernavodă sunt pe locul unu și trei pe podiumul mondial. Din ce perspectivă? A siguranței în exploatare și a eficienței. Adică merg aproape tot timpul, reușesc să livreze energie în sistemul național aproape tot timpul”.

Ne-am asumat un plan ambițios cu reactoarele modulare de mici dimensiuni

“Eu cred că România a luat o decizie corectă. De ce? A făcut o analiză a tuturor tehnologiilor disponibile, a identificat această tehnologie new came care rămâne și la și în ziua de azi. Singura tehnologie certificată în lume de NRC, cel mai strict organism de acest fel din lume și e certificat la cel mai înalt nivel de siguranță.

Asta înseamnă un avans de cel puțin doi-3 ani față de orice alt competitor, presupunând că ceilalți competitori ar avea o tehnologie viabilă (…).Eu am fost la NRC iar ei mi-au spus: Tehnologia functioneaza.Voi aveți oportunitatea să aveți primul proiect din Europa sau poate chiar din lume”, a încheiat Sebastian Burduja.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, că România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacităţii de producţie la scară largă şi prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii şi alţi parteneri cheie şi să devină un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare.

”Permiteţi-mi să încep prin a mulţumi gazdelor noastre, Prim-ministrul De Croo şi Directorul General Grossi, pentru organizarea unui summit care subliniază urgenţa acţiunii climatice şi importanţa energiei nucleare în tranziţia energetică globală. Acest summit are o semnificaţie profundă, fiind organizat ca urmare a includerii emblematice a energiei nucleare în Evaluarea Globală la COP28 în Dubai”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în discurs.

Şeful statului a arătat că schimbările climatice reprezintă o provocare globală care necesită acţiune coordonată şi măsuri ambiţioase.

”Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creşterii dezvoltării noastre sociale şi economice. Cooperarea României cu Agenţia va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil şi mai sigur din punct de vedere energetic”, a precizat preşedintele.

Klaus Iohannis a afirmat că ”România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacităţii de producţie la scară largă şi prin implementarea tehnologiei inovatoare a Reactoarelor Modulare Mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii şi alţi parteneri cheie”.

”Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare, în formarea forţei de muncă specializate, şi un hub al lanţului de aprovizionare pentru producţia de energie nucleară”, a ţinut să precizeze şeful statului, adăugând că în dezvoltarea programului naţional de energie nucleară, suntem dedicaţi siguranţei publicului şi mediului, operării instalaţiilor noastre în condiţii de siguranţă şi respectării depline a cerinţelor de neproliferare asumate.

”Mă aştept ca Summitul de astăzi să consolideze angajamentul faţă de expansiunea energiei nucleare în mixul energetic din Uniune Europeană şi în cel global. Acest angajament este esenţial pentru deblocarea investiţiilor în timp util, pentru consolidarea lanţurilor de aprovizionare şi pentru formarea următoarei generaţii de specialişti în energie nucleară. Salut paşii recenţi efectuaţi în acest sens de către Comisia Europeană, cum ar fi Alianţa Industrială Europeană pentru Reactoarele Modulari Mici”, a afirmat preşedintele României.

Potrivit lui Klaus Iohannis, ”trebuie să ne asigurăm că ambiţiile noastre în domeniul energiei nucleare beneficiază de un sprijin financiar adecvat, luând în considerare şi rolul energiei nucleare în accelerarea decarbonizării”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL