Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a declarat la conferința de presă organizată cu ocazia primului Comandament de iarnă din acest an, că în cazul în care avem nevoie de importuri de gaz, avem un coridor vertical cu mai multe țări. Ministrul a vorbit și despre criteriile pe care consumatorul de energie trebuie să le îndeplinească după 1 aprilie 2025, pentru a putea beneficia de ajutor de la stat.
„Din discuție pe care l-am purtat cel puțin cu partenerii din Azerbadjan, putem apela la importuri de aici. E adevărat, nu există un acord formal acum, dar putem apela la aceste importuri. Gândiți-vă că acel acord s-a făcut în condiții excepționale, în care toată lumea alerga după gaz. Nu era gaz pe piață. Nu este aceeași situație, astăzi. De asemenea, există față de acel moment, capacități adiționale pe coridorul vertical, o inițiativă românească a Transgaz, a domnului Sterian, care poate fi operaționalizat astfel încât să aducem gaz din zona Greciei, din zona Turciei, pe acest coridor vertical”.
În ceea ce privește criteriile pe care consumatorul de energie trebuie să le îndeplinească după 1 aprilie 2025 pentru a putea beneficia de ajutor de la stat, ministrul Energiei spune că sunt mai multe aspecte care s-au luat în discuție la nivel tehnic.
„Sunt mai multe criterii care s-au luat în discuție la nivel tehnic, în grupul pe care noi deja l-am format cu furnizorii, cu Ministerul Muncii, cu ANAF-ul, cu Ministerul Finanțelor. O să le prezentăm public pe măsură ce lucrurile se cristalizează. Din fericire, avem timp, nu suntem într-o situație de criză, așa cum s-a întâmplat acum câțiva ani de zile și nu din culpa României, să trebuiască să inventăm noi măsuri.
Avem timp să lucrăm așezat, să identificăm exact românii care au nevoie de acest sprijin, să nu fim în continuare într-o schemă în care, așa cum am mai spus, compensăm indiferent de nivelul de venit, indiferent de condițiile de înlocuire, indiferent de gradul de eficiență energetică pentru locuința respectivă.
Deci, în primul rând, vedem nivelul de salarizare, nivelul de venit în gospodărie, condițiile socio-economice, eventuale vulnerabilități. Dacă, de exemplu, este nevoie de aparate medicale, deci au un consum energetic mai mare, lucru care este prins și în actualele sisteme de compensare. Noi vom defini asta.
Vom cristaliza toate aceste crize în perioada de până în ianuarie. Noi ne-am asumat pentru luna ianuarie să prezentăm un plan pentru acești consumatori vulnerabili, iar prețurile să nu crească. Aș mai spune un singur lucru vă rog să țineți cont de faptul că pe schema actuală, la un consum de sub 100 de kilowați oră pe lună, factura la energie electrică este de în jur de 40- 45 lei”.
Întrebat dacă vor crește facturile, Burduja spune că va fi în funcție de cât de geroasă va fi această iarnă.
„Sigur că facturile în sine pot să crească chiar dacă prețul per kilowatt rămâne același. De ce? Pentru că poate fi un consum mai mare. Dacă iarna asta va fi mai grea decât iarna trecută, cu siguranță românii vor consuma mai multă energie electrică, așa cum vara a fost mai călduroasă și probabil facturile din vara aceasta e posibil să fie mai mari la nivel de cifră finală.
Dar, per kilowat oră veți constata că s-a ieftinit energia electrică și la fel și gazul, în special după ultimele ajustări la Ordonanța 27 din mandatul meu. Deci în noile condiții de piață la gaze au fost ieftiniri și de până la 20% la energie electrică, mai ales pentru cei cu un consum mai mare. Pentru cei care aveau acel 1,30 prag, s-a venit substanțial de mult sub acest prag”, a conchis Sebastian Burduja.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News