Sebastian Burduja propune două proiecte privind spaţiile verzi din Bucureşti

Foto PS News

Candidatul PNL la Primăria Capitalei Sebastian Burduja a vorbit despre spaţiile verzi din oraş şi a prezentat în acest sens două proiecte, primul referitor la un parc unit cu parcul din jurul Palatului Parlamentului, „un parc care trebuie deschis prin pasarele pietonale şi velo, unit cu parcul, de fapt, pârloaga din faţa Academiei Române” şi cel de-a doilea proiect ar fi pădurea Băneasa care ar trebui amenajată ca pădure-parc. Liberalul a mai spus că pădurea Băneasa poate fi trecută, prin hotărâre de Guvern, de la Romsilva la PMB, pentru a putea fi făcute investiţii aici.

„Este vorba de un parc unit cu parcul din jurul Palatului Parlamentului, un parc care trebuie deschis prin pasarele pietonale şi velo, unit cu parcul, de fapt, pârloaga din faţa Academiei Române. Mai mult, în spate avem Arenele BNR, cu un parc aferent. Se poate crea un spaţiu format din patru componente verzi. Sigur, urmează să avem studiu de oportunitate, fezabilitate, proiect de tehnic şi aşa mai departe. Dar, imaginaţi-vă cum ar arăta acest spaţiu cu toate aceste hectare de spaţiu verde valorificate. Pe spaţiul din faţa Academiei Române se poate amenaja şi un muzeu al luptei anticomuniste. Al doilea mare proiect este pădurea Băneasa, care este o mare pierdere pentru bucureşteni. Ea nu este amenajată, se întâmplă tăieri ilegale, se depozitează deşeuri. Se amenajează pădurea ca pădure-parc. Printr-o simplă hotărâre de Guvern, ea trece de la Romsilva la primăria generală, care poate să vină şi să investească. Nu afectează ecosistemul din pădure. Sunt soluţii de ultimă generaţie bazate pe lemn, pe tot felul de alte dotări”, a afirmat Sebastian Burduja, într-o conferinţă de presă susţinută, miercuri în Parcul Izvor.

Acesta a mai precizat că pot fi amenajate şi alte spaţii verzi, după acest model pe care l-a folosit el în cele două proiecte, cum ar fi spaţii verzi mai mici lângă blocuri de apartamente sau pochet-parcuri.

„Se spune că trebuie să vezi cel puţin trei copaci când te uiţi pe fereastra apartamentului tău sau casei tale, să fii într-un cartier cu cel puţin 300 metri pătraţi de spaţiu verde, să ai cât mai aproape un astfel de părculeţ în care să ieşi cu copilaşii sau să-ţi petreci timpul liber. Un asemenea oraş verde avem nevoie în Bucureşti şi asta va rezolva şi o parte a problemei legate de poluare”, a completat Burduja.

El a reiterat faptul că Bucureştiul este un oraş foarte poluat, în prenotificare de infringement pe acest subiect de către Comisia Europeană şi a acuzat că acest lucru a fost cauzat, în ultimii opt ani, de Gabriela Firea şi Nicuşor Dan, cât au condus Primăria Capitalei.

„În primul rând, Bucureştiul este un oraş foarte poluat, este în prenotificare de infringement, pentru că în patru ani de zile şi opt ani de zile eşecul Firea a fost continuat de eşecul Nicuşor Dan şi nu s-a făcut nimic din perspectiva calităţii aerului. Şi când spun nimic, spun efectiv nimic. Ultimul studiu e de acum 10 – 12 ani de zile. Trebuia făcut un plan pentru creşterea calităţii aerului. N-a făcut nimic. Hai să vedem cum stăm astăzi. Deci, în Bucureşti avem 9,86 metri pătraţi per locuitor spaţiu verde. Asta spune raportul Curţii de Conturi. Astăzi n-avem nici Registrul Spaţiilor verzi, el face parte din lunga listă de promisiuni de campanie pe care Nicuşor Dan a prezentat-o public acum patru ani de zile. Pentru cei care îşi fac griji, nici doamna Firea n-a făcut nimic în acest sens”, a mai explicat Burduja.

Candidatul PNL la PMB a mai spus că Organizaţia Mondială a Sănătăţii solicită 50 de mp de spaţiu verde pe cap de locuitor şi  în legea 24/2007 sunt prevăzuţi 26 de mp pe cap de locuitor. Liberalul a punctat faptul că actualul edil general Nicuşor Dan se laudă, după aproape patru ani de mandat, că a semnat un acord cadru pentru câteva locuri de joacă şi o nouă scară rulantă la metrou.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: