Skip to content
Externe

Sebastian Kurz a renunțat la toate funcțiile politice. Fostul cancelar austriac e anchetat de procurori

Fostul cancelar federal al Austriei, Sebastian Kurz (35 de ani), și-a anunțat demisia din toate posturile politice, în contextul în care este anchetat de Parchetul general austriac. Se zvonește că șefia OVP ar urma să fie preluată de ministrul de interne, Karl Nehammer, sau de ministrul pentru afaceri europene, Karoline Edstadler, nefiind exclusă nici înlocuirea actualului cancelar, Alexander Schallenberg, transmite Vindobonna.

Sebastian Kurz a demisionat din funcția de cancelar în luna octombrie, iar joi a renunțat și la președinția partidului OVP, și la șefia grupului parlamentar (OVP-Club).

El și apropiații săi sunt anchetați de procurorii austrieci pentru delapidare, luare de mită și corupție. Dosarul se referă la o serie de sondaje falsificate care datează din 2017 și care au fost publicate în cotidianul „Osterreich”. Aceste sondaje i-ar fi facilitat lui Kurz drumul către postul de cancelar. Cu toate acestea, fostul cancelar neagă acuzațiile care i se impută.

Pentru mine, începe un nou capitol în viața mea. Abia aștept să petrec timp cu copilul meu și cu familia mea înainte să mă dedic unor noi sarcini profesionale în anul care urmează”, a declarat Sebastian Kurz, potrivit postului public austriac ORF.

Decizia nu a fost una ușoară, spune fostul cancelar al Austriei.

Sebastian Kurz, care a devenit tată sâmbata trecută, susține că demisia sa a fost motivată în prinicipal de nașterea copilului său și că acum dorește să se retragă în viața privată și să se reorienteze profesional, dar a recunoscut totuși că și evenimentele din ultimele luni au contribuit la decizia sa, afirmând că a fost destul de ocupat să se apere de acuzații și că pasiunea sa pentru politică a devenit ceva mai mică.

Este încă neclar cine îl va înlocui la șefia OVP. Câteva dintre numele vehiculate sunt Karl Nehammer, ministrul austriac de interne, și Karoline Edtstadler, ministrul pentru afaceri europene.

Șefia grupului parlamentar OVP va fi preluată din nou de August Woginger.

Sebastian Kurz a fost cel mai tânăr șef de guvern din lume și era considerat un politician conservator model. La 27 de ani devenea ministru de afaceri externe, iar la 31 ajungea în poziția de cancelar.

Primul său mandat de cancelar s-a încheiat în 2019, pe fondul acuzațiilor de corupție îndreptate împotriva partenerilor de coaliție de la Partidul austriac al libertății.

În timpul așa-numitei anchete „Ibiza-Gate”, procurorii au analizat și discuții din mediul intern al OVP, iar acestea i-au fost fatale lui Sebastian Kurz în cele din urmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *