Skip to content
Internațional

Sebastian Kurz este marele favorit al alegerilor anticipate de duminică. Ce scenarii are la îndemână fostul cancelar al Austriei

vox.com

Fostul cancelar conservator Sebastian Kurz este marele favorit al alegerilor anticipate de duminică din Austria, dar este destul de puțin probabil să obțină o majoritate absolută, având în vedere că scrutinul se desfășoară într-un sistem electoral proporțional, potrivit AFP, preluată de b1.ro.

Deși precedentul guvern de coaliție, format din Poporului (OeVP, de dreapta) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extrema dreaptă), cădea în această primăvară din cauza unui scandal de corupție, dreapta radicală ar putea reveni în prim-plan, sub un nou lider, și anume Norbert Hofer. Acesta insistă că doreşte să revină la guvernare, dar nu ca ministru al transporturilor, ci ca vicecancelar într-un cabinet condus de Kurz.

Coaliția cu extrema dreaptă pare să fie cea mai populară variantă în opinia austriecilor, cu o popularitate electorală de 23%. Hofer susține că FPOe are o altă față, după ce în mai fostul lider al formațiunii, Heinz-Christian Strache, a fost nevoit să demisioneze în mai, după ce a apărut o înregistrare video în care îi propunea unei femei care se dădea drept cetăţeană rusă o înţelegere privind acte de corupţie.

O altă posibilitate ar fi refacerea unei alianțe de centru, cu social-democrații, care sunt conduși în premieră de o femeie. În spatele camerelor se fac presiuni asupra lui Kurz să ia în calcul o alianță cu Pamela Rendi Wagner, fostul ministru al Sănătății de centru-stânga.

Există şi posibilitatea unei premiere la guvernare, dacă partidul liberal NEOS şi Verzii vor fi reprezentaţi în noul parlament, aşa cum speră; Kurz nu exclude formarea unei coaliţii tripartite. Acest scenariu, cu un Kurz guvernând cu ecologiștii, de care s-a apropiat tot mai tare, i-ar putea reface un pic din imaginea internațională șifonată după relația cu extrema dreaptă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *