Skip to content
Politică

Sebastian Lăzăroiu, despre jocurile politice de lumini și umbre din această toamnă. Ce diagnostice pune lui Dragnea, Oprea și principalelor partide

Sebastian Lăzăroiu, despre jocurile politice de lumini și umbre din această toamnă. Ce diagnostice pune lui Dragnea, Oprea și principalelor partide

Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu își continuă analizele politice din fiecare luni, în cotidianul „Evenimentul Zilei” și folosește ustensilele „chirugului politic” pentru a diseca subiectele cele mai importante ale săptămânii.

Într-un articol cu titlul „Ponta rezistă, Dragnea și Oprea se clatină”, Lăzăroiu vorbește despre căderea moțiunii de cenzură a PNL de marțea trecută și neputința opoziției de a contracara cu precizie și efect scontat actuala coaliție de guvernare. Totodată, fostul consilier exprimă că: „PSD reușește, prin înlocuirea lui Ponta cu Dragnea, să se disocieze de imaginea șefului Guvernului și dă impresia că e capabil să intre într-o nouă eră, odată cu Congresul din 11 octombrie.”
Pe de altă parte vicepremierul Gabriel Oprea se confruntă cu „fiorii reci” cauzați de DNA în două organizații teritoriale ale UNPR, dar și de alegerea dificilă între PSD sau UNPR.

Lăzăroiu realizează și o analiză cuprinzătoare a mecanismului moțiunii de cenzură, „în ultimii 25 de ani, numai două moțiuni de cenzură au trecut și doar în circumstanțe deosebite.”, exprimând că votul din Parlament pe moțiune a fost un exercițiu de imagine al PNL. Sociologul punctează și unde greșește PNL: „când își expune figurile noi, gen Gorghiu sau Predoiu, criticilor publice, în vreme ce alții trag sforile în culise pentru înțelegeri oculte cu Puterea.” Tactica de acest tip este deficitară și nu face decât „să arunce în ridicol liderii scoși în față să probeze opoziția față de guvern”.

Fostul consilier prezidențial reliefează și modul în care imaginea politică a lui Ponta devine din ce în ce mai puțin pregnantă și modul în care„țintă falsă” a premierului îi aduce în prim plan pe Gabriel Oprea și Liviu Dragnea.

Despre toate aceste mișcări și reașezări ale tectonicii guvernului, despre modul în care ar  putea PSD ar putea salva UNPR menținându-l în Parlament în schimbul unor negocieri la sânge, despre scheletele din dulapul celui mai dorit aliat politic, Liviu Dragnea, precum și despre mișcările riscante ale președintelui interimar al PSD și mișcările hazardate ale guvernului privind creșterea salariilor bugetarilor, în articolul de mai jos:

„Moțiunea de cenzură a căzut, previzibil, spre dezamăgirea inamicilor lui Ponta. Trimiterea în judecată a premierului n-a provocat costuri semnificative de imagine PSD. Și atunci, parlamentarii triadei PSD-UNPR-ALDE au preferat să stea în bănci și să lase Opoziția să-și etaleze neputința. PSD reușește, prin înlocuirea lui Ponta cu Dragnea, să se disocieze de imaginea șefului Guvernului și dă impresia că e capabil să intre într-o nouă eră, odată cu Congresul din 11 octombrie. Două fiefuri UNPR, Călărași și Baia Mare, au intrat în vizorul DNA, ceea ce pare a-i da fiori reci lui Gabriel Oprea, presat astăzi să aleagă între cele două tabere: PSD sau PNL. Un alt hop se profilează la orizont după ce socialdemocrații își vor fi ales noua echipă de conducere: mărirea salariilor în sectorul bugetar. Cu 70% sau mai puțin?

Liberalii, în corzi

 

După eșecul ușor de anticipat al moțiunii de cenzură, un val de critici s-a abătut asupra PNL, din presă și din societate. Realitatea simplă ne arată că, în ultimii 25 de ani, numai două moțiuni de cenzură au trecut și doar în circumstanțe deosebite. Moțiunea de cenzură, permisă o singură dată într-o sesiune parlamentară, rareori a fost folosită de Opoziție altfel decât ca un exercițiu de imagine, adică, pentru a pune reflectoarele pe un subiect sensibil, care produce costuri partidelor din executiv. PNL greșește atunci când își expune figurile noi, gen Gorghiu sau Predoiu, criticilor publice, în vreme ce alții trag sforile în culise pentru înțelegeri oculte cu Puterea. Trocurile subterane cu UNPR sau anumite grupări din PSD, ieșite oricum, pe surse, în presă (sau divulgate chiar de Blaga), nu fac decât să arunce în ridicol liderii scoși în față să probeze opoziția față de guvern. Liberalii vor înțelege destul de repede că Ponta a devenit o țintă falsă, pentru a proteja celelalte ținte reale: Dragnea, Oprea și Tăriceanu. Dragnea și Oprea au pozat ei înșiși, vara trecută, în „opozanți” ai majorității, când, de fapt, totul a fost un joc de lumini și umbre, menit să salveze partidele pe care cei trei le au în spate.

UNPR trebuie să aleagă

 

 

UNPR nu poate părăsi alianța la guvernare cu PSD, decât dacă are garanția că va putea intra în Parlament pe propriile picioare. Întrucât liberalii nu sunt dispuși să le ofere oamenilor lui Oprea un asemenea „cadou” pre-electoral, Dragnea rămâne singurul actor care poate salva grupul UNPR de la dispariția din Parlament. Ca să meargă pe propriile picioare, UNPR are nevoie măcar de primarii de municipii pe care i-a racolat. Dar DNA pare necruțător cu aceștia. Cherecheș (UNPR) de la Baia Mare tocmai a fost pus sub urmărire penală și și-a declarat deja intenția de a candida independent. Descinderi au mai avut loc în aceeași zi și în alt fief al lui Oprea, în Călărași. Incertitudinea unei candidaturi pe speze proprii îl împinge pe actualul vice-premier să ducă UNPR în brațele PSD. Numai că aici negocierile se vor dovedi dure, pentru că social-democrații nu vor accepta o simplă alianță cu un partid care, odată intrat în Parlament, ar putea bascula în favoarea adversarilor (experiența PUR din 2004 e încă vie în mințile oamenilor lui Iliescu).

Congres PSD: Dragnea versus Dragnea

 

 

Partidul care a dat țării, în ultimii 10 ani, două finale „de infarct” la Congres – Geoană-Iliescu și Ponta-Geoană – se va găsi în penibila situație de a alege între Dragnea și Dragnea. Noua vedetă a stângii beneficiază de o creștere în sondaje de șapte puncte procentuale în doar două luni. Adversarii săi nu au trecut cu vederea ascensiunea și așa au început să cadă de prin debarale diverse schelete – vila din Alexandria, Tel Drum, casa din Brazilia. E drept, Dragnea va fi cel mai legitim președinte al PSD, căci va fi „uns” prin mobilizarea fără precedent a tuturor membrilor de partid, singurul element spectaculos al evenimentului. Dragnea riscă totuși enorm, dat fiind că pentru „ultima mobilizare electorală fără precedent”, în care a fost implicat, a luat un an cu suspendare în primă instanță. O comutare a sentinței la recurs din „suspendare” în „executare” va reclama refacerea Congresului. Chiar și menținerea sentinței va face din PSD un paria în cadrul PES.

Vine Bugetul!

Zilele acestea se pregătește proiectul de buget pentru anul viitor. După ce Iohannis a reușit să obțină consensul pentru ajustarea măsurilor din noul Cod Fiscal, în limitele deficitului convenit prin angajamentele cu FMI și UE, urmează a doua etapă – creșterea salariilor bugetarilor. În vară, se vorbea de intenția unei măriri, în medie, cu 70% a acestor salarii, ceea ce nu poate reprezenta o cheltuială bugetară durabilă. PNL va fi iar în situația de a accepta sau chiar plusa, dezlănțuind dulăii populismului ori de a se arăta responsabil. Va mai reuși Președintele și de această dată să obțină un consens pe o creștere moderată, menit să conserve echilibrele bugetare și să evite angajarea propriului partid în cursa pentru „cine dă mai mult”?”, punctează Sebastian Lăzăroiu, la finalul articolului său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *