Secetă extremă. Fermier: „Fântânile au început să sece. Avem nevoie și de alte măsuri de sprijin”

Foto Journal des Femmes

Ion Păunel, un cunoscut legumicultor din județul Olt, este îngrijorat de recoltele de anul acesta. „Seceta nu iartă nimic. Pierdem bani. Dacă fermierii care cultivă tomate au un ajutor financiar de la stat, restul legumelor este neglijat”, spune, Păunel pentru PS News.

„Cu legumele, nu reușești, dacă nu ai o sursă de apă, proprie

Doar că, fântânile au început să sece, costurile cu irigatiile sunt din ce în ce mai mari. Dacă într-un an normal, uzi o dată la trei, patru, maxim 5 zile, acum se udă zilnic și nu facem față.

Da, multe fântâni au secat. La temperaturi ridicate avem afectarea calității florilor, avem probleme cu dăunătorii ș.a.m.d. Chiar ne gândeam, dacă primim și noi, legumicultorii, o formă de spriijin.

Dacă o mai ține așa, în câteva săptămâni: Kaput!

Atât avem: tomata (n.r. programul tomata). Și mai e sprijinul cuplat, legume: o parte, cultivate în spații protejate și o altă parte, cultivate în câmp. Banii vin, însă, anul următor depunerii cererilor de plata.

Avem nevoie și de alte măsuri de sprijin. Dacă o mai ține, așa, în câteva săptămâni: Kaput!

Prețul tomatelor va crește într-o săptămâna, două

Avem tomate, vinete, ardei gras, kapia, gogoșari, pe care le culegem în toamnă. Momentan, tomatele sunt la prețuri mici, dar într-o săptămâna, două, vor crește prețurile.

Foto Facebook Ion Paunel

Contează foarte mult, calitatea

Cei care au tomate de calitate și au un contract cu o cooperativă, nu ies chiar, în pierdere. Eu, chiar zilele trecute, am fost în zona Băleni, unde, undeva la 3,5 lei primește producătorul pe gămada de tomate, iar cele de calitate mai mare, se vând, în jur de 5 lei, kg. Contează foarte mult, calitatea”, susține, legumicultorul.

Programul Tomata 2024

În ședința de Guvern de joi, 11 iulie, a.c. a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”.

Astfel, s-a aprobat suplimentarea limitelor de credite, pentru luna iulie, cu suma de 182.000.000 lei, pentru asigurarea integrală a necesarului de fonduri aferente plății sprijinului acordat pentru ciclul I de producție la tomate.

Aceasta se face în cadrul schemei de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spatii protejate, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, prin atingerea cuantumului unitar maxim.

Suplimentarea a fost realizată deoarece există un număr mare de beneficiari înscriși în program. Banii oferă posibilități producătorilor agricoli de a cultiva tomate în spațiile protejate în perioada de extrasezon.

Tone de tomate au sfârșit la gunoi

În localitatea Matca, județul Galați, tone de tomate culese de câteva zile au sfârșit la gunoi, potrivit stirileprotv.ro.

În urmă cu trei săptămâni, legumicultorii spuneau că nu mai reușesc să își vândă marfa, pentru că sunt prea mulți cultivatori. Groapa de gunoi de la marginea comunei Matca este plină de legume. Maldăre de roșii, dar și de alte legume, castraveți, ardei și vinete, smulse cu tot cu vrej din pământ, au fost lăsate să putrezească.

Ei spuneau ca subvenția primită prin programul Tomata i-a motivat pe mulți să cultive legume, iar acum sunt câteva mii de producători în zonă. Astfel că pe piață este suprasaturată marfă și nu are cine să o cumpere, indiferent de preț.

Producătorii care cultivă roșii de primăvară primesc o subvenție de 3.000 de euro pentru o cultură de cel puțin o mie de metri pătrați. Pentru ciclul doi de producție, de toamnă, ar urma să ia 1.000 de euro.

 

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: