Skip to content
Politică

Seceta, un ”pericol imens” pentru toată Europa. Daniel Buda: Fermierii au nevoie de sprijin financiar

Facebook/Daniel Buda

”Seceta reprezintă un pericol imens, atât pentru țara noastră, cât și pentru întreaga Europă. Aproape jumătate din teritoriul Uniunii Europene se află în prezent sub alertă de secetă severă”, a declarat europarlamentarul liberal Daniel Buda, într-un interviu pentru financialintelligence.r0.

„Schimbările climatice conduc la creșterea temperaturilor și vedem secete din ce în ce mai frecvente în regiune. Efectele directe ale secetei sunt reducerea producției agricole, iar de aici lucrurile se țin în lanț. Zootehnia este de asemenea grav afectată, deoarece pășunile s-au uscat, iar fermierii români se confruntă cu o gravă penurie a furajelor.

Seceta nu poate fi oprită, dar datorită disponibilității tot mai mari a inovațiilor tehnologice, impactul secetei poate fi atenuat și redus în mod substanțial in viitor! Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a Planului Naţional de Irigaţii, care prevede alocarea unui miliard şi jumătate de euro până în 2027 pentru infrastructura de irigaţii, desecare şi drenaj. Sper că acest proiect să prindă contur, astfel încât seceta să nu mai afecteze fermierii și în viitor!”, a spus liberalul.

Potrivit europarlamentarului, fermierii au nevoie de sprijin financiar pentru a depăși această perioadă extrem de dificilă.

”Toţi cei care au suferit pagube din cauza secetei trebuie să fie despăgubiți. Ajutorul trebuie acordat în special fermierilor mici și mijlocii. Aceștia nu au reușit să-și achiziționeze utilaje performante, nu dispun de lichidități care să le permită să facă față șocurilor actuale, iar dispariția lor ar slăbi întregul lanț agricol și ar crea mari probleme de mediu. Lipsa animalelor duce la creșterea necontrolată a covorului vegetal, atât în zona de munte, cât și în zona de deal, unde un simplu ciob de sticlă poate declanșa un incendiu. Cu alte cuvinte, lipsa unui sector agricol rezilient generează nu doar probleme de securitate alimentară, ci și de mediu. În același timp, guvernul a venit cu o mulțime de măsuri în sprijinul fermierilor: prin alocarea mai rapidă a banilor din PAC, simplificarea procedurilor pentru despăgubirile de secetă, dar și injectarea unor resurse financiare serioase în capitalul de lucru! Însă, sigur nevoile sectorului sunt mari, iar aceste măsuri trebuie să continuie!”, a completat Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *