Droguri în școli. Sorin Ion, ME: Nu vom transforma profesorii în polițiști

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților și Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, invitați în platoul „Puterea Știrilor”, marți, au discutat despre drogurile în școli, subiect dezbătut și în Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT), conform declarației făcută de către președintele Iohannis.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, spune că planul național a existat în fiecare an la nivel de poliție, prefectură, inspectorate școlare.

„Odată cu conștientizarea consumului de droguri în școli și proximitatea școlilor, ni s-au alăturat și alte ministere. În planul național de acțiune există un punct distinct: nu este un act normativ, este un parteneriat, dar ne-am propus, în cadrul colaborării dintre ministere, să elaborăm un cadru normativ pentru gestionarea problemei drogurilor”, spune secretarul de stat.

Sorin Ion spune că în următoarele 60 de zile există obligația stabilirii atribuțiilor fiecărei părți. „După aceste 60 de zile tragem linie și vedem ce facem”, arată acesta.

El dă și asigurări, că nu va fi o „vânătoare” a elevilor. „Nu vom transforma profesorii în polițiști. Ei au o misiune foarte clară: aceea de a face educație (…) Nu-i deturnăm de la scopul lor”, arată Ion, care punctează pe gravitatea fenomenului consumului de droguri în școli.

Este exclusă testarea în masă a elevilor, spune Sorin Ion. Măsurile importante să nu se concentreze pe testare, crede acesta.

„Scopul nostru nu este unul punitiv, de a-l pedepsi pe copil, ci să-i oferim un sprijin după ce-l identificăm. La acest moment vorbim despre ipoteze –  comportamente care să semnaleze un eventual consum. Nu avem pregătirea necesară pentru a identifica aceste comportamente”, explică secretarul de stat.

„Nu ne așteptăm la minuni. Este o chestiune complicată și este exclus să o poată gestiona Ministerul Educației cu resurse proprii. Vorbim despre mai multe ministere și activități”, mai spune Ion.

La rândul său, Iulian Cristache arată că părinții așteaptă responsabilitate.

„Nu refuz acest plan. Trebuie să tragem un semnal de alarmă. Știam de ceva timp că se consumă droguri. Trebuie să mutăm discuția în exteriorul școlii. (…) Nu vom vorbi vreodată despre stoparea acestui flagel. (…) Dar avem obligația de a lupta cu el. (…) Tare mă tem că va rămâne un proiect de lege”, arată reprezentantul părinților.

Cristache spune că familia este pionul principal. „Copiii care consumă substanțe financiare provin din orice tip de familie. Acolo trebuie făcută educație”.

Despre problema dealerilor de droguri și a „rechinilor” bine organizați, Cristache spune că problema e una complexă. Dar la nivelul școlii, se pot rezolva lucruri, cu consilierul școlar.

În plus, reprezentantul părinților spune că ar merge pe testare inopinată în școli.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: