Skip to content
Coronavirus

Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Nu este cazul să facem o testare în masă. Nu avem o explozie de cazuri

Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Horaţiu Moldovan a anunţat că România nu va face o testare în masă şi testarea va continua ca şi până acum, urmând să fie testaţi pacienţii conform definiţiei de caz. El precizat că testarea în masă nu ar fi relevantă.

Horaţiu Moldovan a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă în România va exista o testare în masă aşa cum se întâmplă în alte ţări.

“Nu este cazul să facem o testare în masă, argumentele sunt epidemiologice. (…) O să testăm conform definiţiei de caz pacienţii care trebuie testaţi pentru că a testa în masă înseamnă să testăm teoretic toată lumea, nu este relevant, incidenţa ar fi de 1 la o mie, nu se spune mare lucru, ar fi o risipă de resurse şi deci raportul cost- beneficiu al unei asemenea politici nu este raţional, din punct de vedere al sănătăţii populaţiei.

Noi vorbim de sănătate publică. Trebuie să gestionăm resursele de aşa natură încât să obţinem maximum de informaţii. Vom face testări aşa cum am făcut, conform definiţiei de caz”, a afirmat Horaţiu Moldovan.

El a precizat că a crescut foarte mult capacitatea de testare în ultima perioadă.

“Capacitatea de testare a crescut foarte mult pe parcursul acestei epidemii, de la un laborator la peste 180, se fac peste 20.000 de testări pe zi.

Problema care se ridică în această etapă este de creştere a siguranţei acestei testări, s-au ridicat diverse probleme, astfel încât să putem controla efectiv cum se realizează ea, la nivelul acestor laboratoare dincolo de documentele pe care ei le-au depus la Direcţia de Sănătate Publică pentru a creşte precizia lor şi pentru a avea o siguranţă cât mai mare, acesta este dezideratul în acest moment”, a afirmat secretarul de stat.

Întrebat dacă testele care se fac acum nu sunt sigure, Horaţiu Moldovan a răspuns: “Testele PCR au siguranţă foarte mare, sensibilitatea lor este de 98%, însă numărul mare de testări, de 26 de mii pot să pună probleme de gestiune a probelor, de transfer al probelor, lucrurile astea le verificăm astfel încât să fie din ce în ce mai sigură această metodă la nivel global”.

El s-a referit şi la faptul că România cazurile de Covid-19 sunt într-o perioadă de creştere, dar acest ritm nu este unul exponenţial.

Suntem încă într-o perioadă de creştere, însă ritmul de creştere nu este exponenţial, nu avem de-a face cu o explozie, sunt 1.200, 1.300, 1.400 de cazuri într-o zi relativ constantă această cifră cu anumite variaţii mici în ultimele 6-7 zile. Avem cam 400 de pacienţi în Terapia Intensivă”, a explicat secretarul de stat.

Moldovan a mai declarat că numărul crescut de pacienţi la ATI este cel care îngrijorează cel mai tare autorităţile.

“Numărul de pacienţi crescut la ATI este elementul care ne îngrijoroează cel mai tare pentru că este punctul cel mai fierbinte, iar numărul de locuri de Terapie Intensivă este totuşi finit. Însă este suficient în această etapă, avem aproximativ 400 de pacienţi pentru aproximativ 900 şi ceva de locuri de terapie intensivă destinate Covid. Deci există cam jumătate din paturile destinate Covid ocupate în acest moment”, a declarat Horaţiu Moldovan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *