Dezvoltarea durabilă este un concept holistic care necesită o abordare multidimensională, iar autorităţile îşi propun să atenueze efectele schimbărilor climatice şi să reducă sărăcia şi inegalitatea şi să creeze oportunităţi economice durabile şi incluzive pentru toţi, a declarat marţi Alin Marius Andrieş, secretar de stat Ministerul Finanţelor, în cadrul celui de-al treilea seminar profesional al Asociaţiei Instituţiilor Supreme de Audit Francofone, organizat de Curtea de Conturi a României împreună cu Curtea de Conturi a Franţei.
”În ultimii ani ne-am confruntat cu o provocare globală fără precedent ce a îmbrăcat forma unei pandemii care a pus o presiune enormă asupra sistemului nostru de sănătate, asupra economiei şi a societăţii în ansamblu. Pe parcursul acestei crize, Guvernul României a recunoscut necesitatea de a gestiona eficient fondurile publice pentru a sprijini românii şi a combate efectele generate de răspândirea virusului. Tocmai de aceea, auditul cheltuielilor publice serveşte ca un instrument crucial pentru a asigura responsabilitatea în managementul nostru financiar.
Ne permite să evaluăm alocarea şi utilizarea resurselor, să identificăm orice nereguli sau ineficienţe şi să luăm măsuri corective acolo unde este necesar. Prin efectuare acestor analize, ne reafirmăm angajamentul pentru o administrare financiară responsabilă, în slujba cetăţenilor”, a spus Alin Marius Andrieş, secretar de stat Ministerul de Finanţe.
Acesta a amintit că, în cele mai grele momente, România a acceptat scăderea veniturilor bugetare printr-o serie de măsuri fiscale şi prin diminuarea activităţii economice aducătoare de venituri, ”mobilizându-se pentru a interveni în economie, în scopul continuării activităţii productive şi angajând cheltuieli excepţionale pentru a combate pandemia şi a amortiza şocul economic prin următoarele măsuri: angajamente legale în perioada stării de urgenţă dedicată achiziţiilor publice, cu o valoare de aproximativ 209,6 milioane de euro, asistenţă medicală, stocuri de urgenţă medicală de aproximativ 54,4 milioane de euro muncă şi protecţie socială, cheltuieli ocazionate de instituirea carantinei de aproximativ 754,12 milioane de euro, administraţie publică locală, decontarea cheltuielilor pentru carantină, aproximativ 26,67 milioane de euro”.
Secretarul de stat a precizat şi că au existat cazuri de abateri care vor sprijini autorităţile în viitor în vederea dezvoltării unor metode mai complexe şi eficiente de răspuns la criză.
”Astfel, legislaţia noastră nu a fost de fiecare dată aplicată suficient de riguros, mai ales în privinţa drepturilor salariale. În unele cazuri nu au fost respectate cerinţele legale la achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare şi echipamente, situaţie cauzată de lipsa de piaţă sau de existenţa pe piaţă a acestora la preţuri mari, fapt care a condus la achiziţionarea la preţuri supraestimate. Nu au fost constituite rezerve pentru situaţiile speciale prevăzute de actele normativ incidente, acestea fiind mai mici decât cele legale.
Stocurile de urgenţă medicală nu au fost de fiecare dată constituite în termenele stabilite iniţial la contractare. Chiar şi aşa, autorităţile publice au acţionat în general conform atribuţiilor pe care şi le-au asumat pentru a răspunde provocării permanente reprezentate de luarea unor măsuri excepţionale într-o situaţie de urgenţă”, a spus Alin Marius Andrieş.
În opinia sa, România este printre ţările unde nu au existat erori grave, iar multe dintre probleme au fost remediate în dinamic.
”Cât despre implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, resimţim în continuare nevoia de a aborda preocupările globale precum schimbările climatice, sărăcia şi inegalitatea. În calitate de membru responsabil al comunităţii internaţionale, ne-am angajat să atingem obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi să asigurăm un viitor durabil pentru fiecare cetăţean. Dezvoltarea durabilă este, într-adevăr, un concept holistic care necesită o abordare multidimensională. Aceasta cuprinde creşterea economică, incluziunea socială şi adoptarea de strategii sustenabile care să protejeze mediul. În conformitate cu acest deziderat, obiectivele de dezvoltare durabilă fac parte din strategiile noastre naţionale de dezvoltare la nivelul politicilor şi deciziilor cu privire la buget.
Eforturile noastre de a implementa obiective de dezvoltare durabilă au deja rezultate promiţătoare. Ne-am concentrat pe promovarea energiei regenerabile, pe investiţii în infrastructură durabilă, pe promovarea inovaţiei şi antreprenoriatului şi pe îmbunătăţirea sistemelor de protecţie socială. Prin aceste măsuri ne propunem să atenuăm efectele schimbărilor climatice şi să reducem sărăcia şi inegalitatea şi să creăm oportunităţi economice durabile şi incluzive pentru toţi. Cu toate acestea, munca noastră este de departe de a se termina.
Realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă necesită acţiuni colective şi colaborare la toate nivelurile societăţii. Trebuie să angajăm cetăţenii, organizaţiile societăţii civile, companiile şi mediul academic pentru a asigura o abordare cuprinzătoare şi inclusivă. În plus, trebuie să monitorizăm şi să evaluăm continuu progresul, adaptând-ne următorii paşi pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă”, a adăugat el.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News