Fostul preşedinte elveţian, ales în fruntea Consiliului Europei. Principalele obiective ale lui Alain Berset

Foto: Le Temps

Alain Berset (52 ani) a fost ales secretar general al Consiliului Europei. Fostul președinte al Confederației Elvețiene a început cursa, ca favorit, fiind preferat în locul fostului ministru estonian al Culturii, Indrek Saar, și al belgianului Didier Reynders, comisar european în exercițiu pentru Justiție.

Consiliul Europei reunește 46 de state, inclusiv cele 27 din UE

Acest vot vine în urma unei recomandări a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Aceștia au propus la sfârșitul lunii martie candidatura lui Alain Berset, precum și a lui Didier Reynders (Belgia) și Indrek Saar (Estonia).

Ales pentru un mandat de cinci ani, Alain Berset va conduce instituția și își va asuma responsabilitatea pentru planificarea strategică a acesteia. De asemenea va marca direcția activităților Consiliului și va gestiona bugetul organizației.

Cine este Alain Berset

Alain Berset s-a născut pe 9 aprilie 1972, la Fribourg. A studiat științe politice și științe economice. A obținut doctoratul în 2005, la Universitatea din Neuchâtel. Este căsătorit și tată a trei copii.

A lucrat ca cercetător la Institutul de Cercetare Științifică din Hamburg și a devenit consilier strategic la Departamentul de Economie al cantonul Neuchâtel.

În 2006, a devenit consilier în comunicare și strategie, lucrând pentru organizații non-guvernamentale (ONG).

În 2003, Alain Berset a fost ales din partea cantonului Fribourg în Consiliul Statelor, pe care l-a prezidat în perioada 2008/2009.

Înainte de a fi ales în Consiliul Statelor, a fost președinte al grupului socialist al Cantonului Fribourg.

Pe 14 decembrie 2011, Alain Berset a fost ales în Consiliul Federal. Din 2012 până în 2023, a fost șeful Departamentului Federal de Interne (DFI).

Între 2018 și 2023, Alain Berset este ales președintele Confederației Elvețiene.

Prioritățile secretarului general al Consiliului Europei, Alain Berset

Grup operativ pentru Ucraina

Imediat după alegerea sa, Berset a salutat sprijinul puternic primit din partea Elveției. El a reafirmat importanța democrației și a apărării drepturilor omului și a statului de drept, care se află în centrul activității organizației.

Ucraina va fi prioritatea lui, a spus, acesta, jurnaliştilor. El și-a anunțat dorința de a înființa rapid un grup de lucru în cadrul instituției, pe tema conflictului din Ucraina. Alain Berset se declară în favoarea unei Ucraine „libere și suverane”.

El a cerut „angajamente la cel mai înalt nivel al tuturor statelor membre” în favoarea Kievului și a subliniat importanța unui sprijin mai larg, în afară continentului, pentru țara atacată de Rusia.

Lupta împotriva dezinformării

De asemenea, secretarul general al Consiliului a declarat că celelalte teme importante pe care dorește să le abordeze în cadrul CE sunt: riscurile cauzate de erodarea democrației dar și lupta împotriva dezinformării.

Rolul secretarului general al Consiliului Europei

Secretarul general conduce organizarea Consiliului și are responsabilitatea generală pentru direcția strategică. Acesta joacă un rol de reprezentare față de alte instituții. Această funcție este ocupată din 2019 de croata Marija Pejcinovic Buric. Transferul functiei este programat pentru 18 septembrie.

Alain Berset va conduce în jur de 1.800 de oameni și va fi responsabil pentru un buget anual de aproximativ 625 de milioane de euro. El va colabora îndeaproape cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Combinat cu pensia primită ca fost membru al guvernului elvețian, noul său salariu nu trebuie să depășească echivalentul salariului anual al unui consilier federal în funcție care este puțin peste 472.000 de franci elvetieni, anual.

Elveția a aderat la Consiliul Europei în 1963.

CE este principala organizație care apără drepturile omului, democrația și statul de drept în Europa. De la crearea sa în 1949, a stabilit un spațiu juridic comun în cele 46 de state membre, care se bazează pe Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: