Skip to content
Politică

Secretar general apropiat de PSD, demis din Ministerul Energiei controlat de liberali

Inquam Photos/Octav Ganea

UPDATE 20.50

Deputatul PNL Marilen Pirtea a declarat, miercuri seara la Profit TV, despre zvonurile privind o posibilă demitere a secretarului general al Ministerului Energiei, Radu Nicolae Chiurtu, în urma erorii materiale din Ordonanţa pe energie, că ceea ce ştie este că ”premierul Ciucă a solicitat măsuri de sancţionare a celor care au fost vinovaţi de această situaţie”. El a menţionat că ”în aceeaşi situaţie este un director din ministerul Energiei, dar pe care premierul nu îl poate sancţiona, nefiind numit, în acest caz fiind nevoie de o decizie a ministrului Energiei.

Deputatul PNL a fost întrebat dacă Radu Nicolae Chiurtu, Secretar general al Ministerului Energiei, va fi demis în urma greşelii din Ordonanţa de urgenţă cu măsurile privind plafonarea preţurilor la energie.

Pirtea a spus că acesta ”era cel responsabil să redacteze ordonanţa şi să nu apară acele erori materiale care au necesitat o nouă şedinţă de guvern”. ”Era vorba de superficialitatea acestui domn, de a redacta textul respectiv şi a nu fi atent. (..) Nu ştiu dacă în acest moment s-a ajuns la această concluzie, pentru că şedinţa abia s-a terminat, dar ştiu că premierul Ciucă a solicitat măsuri de sancţionare a celor care au fost vinovaţi legat de această situaţie, de erorile materiale, care au necesitat o nouă şedinţă de guvern, pentru e regla greşelile apărute”, a mai declarat Marilen Pirtea.

Deputatul liberal a precizat că ”premierul Ciucă a solicitat personal o astfel de decizie, şi stă în puterea domniei sale să o facă”. ”A solicitat informaţia cine e responsabil de redactarea şi înaintarea acestei Ordonanţe şi i s-a răspuns că secretarul general al acestui minister. Dincolo de aceasta, am înţeles că în aceeaşi situaţie este un director din ministerul Energiei, în care domnul premier Ciucă nu poate, pe cale administrativă, să ia o astfel de decizie, ci trebuie să o facă ministrul Energiei”, a mai explicat Marilen Pirtea.

____________________________________________________________________________

Ştire iniţială

Premierul Nicolae Ciucă a decis să-l demită pe secretarul general din Ministerul Energiei, Radu Chiurtu, un apropiat al PSD, în plin scandal legat de facturile la energia electrică şi gaze naturale.

Guvernul s-a întâlnit miercuri, de la 15:45, într-o ședință fulger, în format online, pentru a îndrepta o eroare materială – neconcordanță între conținutul corpului principal și anexă, în conformitate cu noile plafoane la gaze naturale, din Ordonanța care stabilește noile prețuri și compensări la energia electrică și gaze naturale.

Mai multe surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro că „vinovat pentru eroarea din OUG cu plafonarea pare să fi fost găsit Radu Chiurtu, secretarul general al Ministerului Energiei.

Despre Radu Chirtu și experiența profesională care l-a recomandat pentru postul din Ministerul Energiei a scris pe larg Valeriu Nicolae.

”Domnul Chiurtu Radu a lucrat toată viața la stat. A terminat Mecanică Fină cu o lucrare de licență pe echipamente de fizioterapie, lucru care îl face perfect pentru angajarea la stat la Ministerul Comerțului ca Inspector la Resurse Umane. Trece apoi consilier la privatizare și după nici cinci ani este deja Director Adjunct la Ministerul Economiei și Comerțului și apoi Director la Resurse Umane.

Cumva, în zece ani de zile în care lucrează doar la stat, familia domnului Chiurtu reușește un miracol. Își cumpără ȘASE apartamente și un spațiu comercial, toate în București, plus 94.000 de metri pătrați de teren la Curtea de Argeș, fără împrumuturi la bancă. În plus, omul împrumută firma soției cu vreo 200.000 de EUR. Desigur, Agenția Națională de Integritate nu are nicio problemă cu asta.”, a scris Valeriu Nicolae.

Câştigul lui Chiurtu ca angajat al statului? O nimica toată, un salariu mai mare decât preşedintele României.

“Expertul în fizioterapie, consiliere și resurse umane a devenit expert și în petrol, distribuție de gaz, armament, aeronautică și tot ce vă mai trece prin cap de unde se pot lua mulți bani de la stat. Desigur a și investit tot la companii controlate de stat, exact în domeniile unde reprezenta statul că doar așa este și firesc într-un stat necapturat.

În timp ce muncea cu normă întreagă la minister și primea bani din în medie alte trei locuri de la stat prin toată țara (Baia Mare, Cugir, Deva, Hunedoara, Abrud…) a făcut și un masterat la ASE iar în 2016 alt masterat la Petroșani în timp ce era Director și apoi Secretar General la Minister în București. Declarațiile de avere și interes ale domnului Chiurtu sunt siderante.

În 2019 (ultima declarație de avere) a primit de la stat 214.889 RON net adică mai mult decât președintele României. Din investițiile în firmele de stat unde ministerul pe care îl reprezintă are reprezentanți a căștigat încă 4.650 RON iar din închirieri încă 36.417 RON. A împrumutat nevestii și firmelor ei peste 2.000.000 RON.

#Româniacăpușată

PS:Domnul Chirtu tocmai a devenit cel mai important om la Ministerul Energiei locul cu cele mai minunate capusari”, a scris Valeriu Nicolae.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *