Secretarul american de stat Antony Blinken a discutat cu Luminiţa Odobescu, ministrul român de externe

Antony Blinken
Antony Blinken. News.ro

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat luni cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Convorbirea vine după ce Rusia a atacat porturi ucrainene la Dunăre aflate în imediata vecinătate a României.

„Secretarul Blinken şi ministrul de externe Odobescu au discutat despre parteneriatul strategic solid dintre SUA şi România şi despre oportunităţile de cooperare bilaterală şi multilaterală continuă, inclusiv despre securitatea colectivă şi sprijinul neclintit pentru Ucraina şi Republica Moldova, securitatea alimentară globală şi cooperarea privind securitatea la Marea Neagră”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller într-un comunicat de presă.

Discuţia şefului diplomaţiei americane cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, aflată în funcţie de luna trecută, intervine în condiţiile în care Rusia a bombardat cu drone, în cursul nopţii, portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi.

Este pentru prima oară când Rusia atacă infrastructuri ucrainene la Dunăre, după ce s-a retras, în urmă cu o săptămnă, din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 referitor la exportul cerealelor ucrainene şi mediat de ONU şi Turcia.

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat luni cu fermitate atacurile ruseşti împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, arătând că această escaladare prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenţiei Federaţiei Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a precizat, luni, că, din evaluări, „nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: