Skip to content
Politică

Secretarul de stat al revoluționarilor, arestat preventiv

Adrian Sanda, secretarul de stat al revoluționarilor, a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, împreună cu alți cinci inculpați. Andreea Dragomir, secretara comisiei parlamentare de validare a certificatelor de revoluționar, a fost plasată în arest la domiciliu, potrivit postului de televiziune Digi 24.

Decizia este a judecătorului de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București și poate fi contestată la instanța supremă. Până la decizia instanței supreme, cei arestați preventiv se întorc în celulă.

1 comentariu la “Secretarul de stat al revoluționarilor, arestat preventiv

 1. Fostul secretar de stat Adrian Sanda si alte sase persoane au fost retinuti, miercuri noapte, de Parchetul General, in dosarul privind acordarea ilegala a unor titluri pentru revolutionari.

  Cei sase urmeaza sa fie prezentanti, joi, instantei cu propunere de arestare preventiva.

  Procurorii au facut, miercuri, 21 de perchezitii intr-un dosar de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, trafic de influenta, cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata privind acordarea titlurilor de revolutionar.

  Procurorii spuneau ca o mare parte din cele 3.505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de Luptator cu rol determinant in Revolutie nu indeplineau conditiile cerute de lege, avizarea acestora la Secretariatul de Stat pentru Revolutionari fiind „urmarea directa a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenta asupra membrilor celor doua institutii ale statului”.

  Persoanele care vor fi prezentate magistratilor cu propunerea arestarii preventive sunt Adrian Sanda, Denisa Corina Tanase si Cristina Valentina Cechi pentru patru infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si o infractiune de abuz in serviciu.

  De asemenea, procurorii cer arestarea lui MIHAIL VALENTIN GADINA, nepotul marelui sef al revolutionarilor GADINA CONSTANTIN, pentru doua fapte de trafic de influenta, ANDREEA DRAGOMIR, pentru o fapta de trafic de influenta, GHEORGHE NEAGU, pentru cinci fapte de trafic de influenta si Ionel Iosef pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata (sub forma instigarii). Oare CATE CERTIFICATE A ARANJAT FAM. GADINA ? ( In ceea ce-l priveste pe Mihai Valentin Gadina, inspector de specialitate in cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor impotriva Regimului Comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 – Departamentul pentru revolutionari, ce a facut parte din secretariatul tehnic al Comisiei, acesta si-a exercitat influenta asupra membrilor comisiei pentru punerea in aplicare in vederea avizarii si implicit a obtinerii de catre anumite persoane in mod fraudulos a titlului de „Luptator cu rol determinant in Revolutie”, desi nu indeplineau conditiile cerute de lege, spun anchetatorii ).

  In acelasi dosar, anchetatorii au luat masura controlului judiciar fata de CIPRIAN ALBERT ARANUSI, pentru trafic de influenta, STEFAN PADURARU, pentru cumparare de influenta, CRISTIAN ADAM, pentru cumparare de influenta (sub forma complicitatii), GEORGE AVRAM si IOAN BLAGA, pentru cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

  Anchetatorii sustin ca, prin OUG 95/2014, a fost modificata si completata Legea 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, in sensul introducerii unei noi categorii de revolutionari, si anume „Luptator cu Rol Determinant” – atribuit celor care in perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar in localitatile in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului.

  Aceasta modificare legislativa a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari, cat si la nivelul celor doua institutii publice cu atributii in acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 – CPRD si Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 – SSPR), a unor persoane interesate sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de „Luptator cu rol determinant” in cadrul Revolutiei.

  Daca ai acest titlu, din 2015, beneficiezi automat de drepturi banesti majorate fata de ceilalti revolutionari: o indemnizatie de gratitudine in valoare de 2020 de lei/lunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *