Skip to content
Sănătate Societate

Secretarul de stat Horațiu Moldovan: Nu se privatizează programele naționale de sănătate. Se vor putea deconta și servicii făcute de spitalele private

" "

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a afirmat, duminică, la Digi24, că posibilitatea ca spitalele și clinicile private să acceseze fondurile alocate pentru programele naționale de sănătate nu reprezintă o ”privatizare” a acestor programe, ci va da posibilitatea pacienților să beneficieze de servicii prestate de sectorul privat care vor fi ulterior decontate.

Nu se privatizează nimic. Programele naționale au fost accesibile și până acum, este vorba de o liberalizare a lor. Sunt măsuri menite să pună pacientul în centrul sistemului,  în niciun caz să-l limiteze. Pacienții se vor putea îngriji și în spitalele private, fără coplată”, a declarat Horațiu Moldovan, citat de g4media.ro.

" "

Acesta susține că spitalele private din România au, însumat, 7.000 de locuri care ar trebui să devină accesibile pacienților, iar serviciile de care vor beneficia aceștia vor fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Nu limităm accesul, îl deschidem (…) Se vor putea deconta și servicii făcute de spitalele private”, a spus secretarul de stat.

El a argumentat că unele proceduri medicale, precum operațiile robotice, pot fi realizate în momentul de față doar în unități spitalicești private.

Ziarul Libertatea a scris, sâmbătă, că Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de guvern prin care spitalele private puteau accesa fonduri din programele naționale de sănătate doar în măsura în care nevoile nu puteau fi asigurate de către spitalele de stat.

Prin noua modificare, furnizorii privați sunt puși exact pe același plan cu spitalele publice, deci pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program.

De pildă, bolnavul de cancer care intră în programul de oncologie la spitalul public va beneficia de tratament în întregime decontat de stat. În spitalul privat însă i se poate cere coplată (sau taxa pentru serviciile hoteliere). Dacă nu își permite să dea acești bani, poate opta pentru spitalul public, unde însă fondurile vor fi mult mai mici, din moment ce o bună parte din ele va pleca spre privat, scriu cei de la Libertatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *