Mircea Abrudean: 31 decembrie 2025, data la care ar trebui să fie finalizat cloudul guvernamental

sursa: Facebook

Secretarul general al guvernului, Mircea Abrudean, a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” de miercuri seara, la Europa FM. 31 decembrie 2025 este data la care ar trebui să fie finalizat cloudul guvernamental al României. „Sunt termene impuse și de programul de finanțare PNRR”, a spus Mircea Abrudean la Europa FM. 

„Este un proces mai îndelungat, este nevoie de răbdare, dar sigur că oamenii nu mai au răbdare, nimeni nu mai are răbdare și e normal. Important e să se știe că se fac demersuri continue. […]”, a spus Mircea Abrudean.

„Se lucrează la proceduri de simplificare, procesul de digitalizare, la cloudul guvernamental, la tpate aceste procese care să ușureze interacțiunea dintre cetățean și administrația publică centrală, locală. Dacă este să ne referim la cea locală, s-au făcut pași mai rapizi în direcția digitalizării decât facem noi la nivel central”, a explicat Mircea Abrudean.

„E mai simplu la nivel local pentru că ai mai puține procese pe care să le digitalizezi. Ai oameni mai puțini cu care lucrezi. E mai ușor să miști lucrurile decât este la nivel central unde ai un aparat birocratic extrem de stufos, care în general opune rezistență la tot ce înseamnă simplificare sau debirocratizare”, a adăugat Mircea Abrudean.

„Ba da și tocmai la asta lucrăm. Încercăm să schimbăm ceva, să ne lăsăm amprenta acolo unde ne desfășurăm activitatea. Reușim în pași mai mici, dar e important că acest proces continuă”, a mai spus Mircea Abrudean.

„Cloudul guvernamental este în curs de implementare. A fost semnat nu demult contractul pentru realizarea acestuia. Cloudul guvernamental înseamnă migrarea serviciilor publice în acest cloud – adică să devină totul online. Să nu mai interacționezi cu funcționarul pentru tot felul de servicii publice, inclusiv evenimente de viață – certificate de naștere, de căsătorie, înmatricularea mașinilor, eliberarea a tot felul de avize. Termenul este 31 decembrie 2025. Sunt termene impuse și de programul de finanțare PNRR, care știm bine că în 2026 se oprește ca și implementare, ca și cheltuială”, a explicat Mircea Abrudean.

„Eu cred că da, pentru că a avansat foarte mult procesul de digitalizare, chiar dacă nu se văd direct rezultatele”, a spus Mircea Abrudean.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: