Skip to content
Politică

Secretarul general al NATO, despre reacţiile la ameninţarea Rusiei: Am triplat dimensiunile… (VIDEO)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre reacţiile la ameninţarea Rusiei: Am triplat dimensiunile…

Într-un interviu difuzat, duminică seară, de Antena 3, oficialul a subliniat că, în ultimul timp, a observat „o Rusie mult mai vocală” şi, în consecinţă, NATO şi-a triplat dimensiunile Forței de Reacție și a crescut prezența militară în partea de est a Alianţei.

„Ceea ce am remarcat este o Rusie mult mai vocală. Am văzut un anumit model în Moldova, Georgia și Ucraina, care a constat în folosirea de către Rusia a forței militare pentru intimidare, pentru schimbarea granițelor, pentru a obține ceea ce vor cu ajutorul armatei. La aceste lucruri NATO trebuie să reacționeze și chiar o face. Am pregătit cea mai mare Forță de Reacție, de apărare colectivă de la sfârșitul Războiului Rece. Am triplat dimensiunile Forței de Reacție a NATO și am crescut prezența militară în partea de est a Alianței, cu o mai mare prezență aeriană și navală în Mările Baltică și Neagră. De asemenea, avem mai multe trupe terestre care desfășoară exerciții la bazele lor. Deja s-a făcut foarte mult. În același timp, am creat opt mici cartiere generale în România și în alte șapte țări aliate. Am vizitat recent România, unde am inaugurat un astfel de cartier general. Deci ne creștem prezența în zonă, ca reacție la comportamentul Rusiei”, a explicat Stoltenberg.

În legătură cu schimbarea echilibrului strategic la Marea Neagră, după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, Jens Stoltenberg a elogiat eforturile României din domeniul apărării.

„Reacția NATO (la schimbarea echilibrului strategic – n.r.) este creșterea prezenței noastre la Marea Neagră. Am crescut prezența navală pe Marea Neagră, cu mai multe vizite în porturi și mai multe nave ale NATO și, de asemenea, avem avioane AWACS care survolează zona Mării Negre, deci reacționăm crescând prezența în Marea Neagră și în regiunea Mării Negre, iar acesta este un alt motiv pentru care apreciem implicarea puternică a României, care are ieșire la Marea Neagră. Aliații NATO sunt importanți, dar fiind o națiune cu ieșire la Marea Neagră, este foarte important ce face România și investițiile mai mari în domeniul apărării sunt esențiale pentru a face față provocărilor din zona Mării Negre”, a detaliat şeful Alianţei Nord-Atlantice.

Puteţi viziona întregul interviu AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *