Skip to content
Europa

Secretarul general al ONU a transmis Moscovei şi Kievului profunda sa îngrijorare faţă de criza legată de Ucraina

Minurso

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat luni, în cursul unor convorbiri telefonice separate cu miniştrii de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov, respectiv Dmitro Kuleba, „profunda sa îngrijorare faţă de tensiunile crescute” între Rusia şi Occident legate de Ucraina, a indicat purtătorul său de cuvânt

Întrebat în cursul întâlnirii sale cotidiene cu presa dacă Guterres este în continuare convins că nu va exista vreo intervenţie militară rusă în Ucraina, Stephane Dujarric a răspuns: „Nu cred că opinia sa s-a schimbat în vreun fel„, potrivit AFP şi EFE, citate de Agerpres.

În cursul unei conferinţe de presă la 21 ianuarie, Antonio Guterres afirmase că, după părerea sa, nu ar trebui să aibă loc acolo vreo intervenţie militară. „Sunt convins că aceasta nu se va întâmpla şi sper ferm să am dreptate„, a adăugat el.

În cursul convorbirilor telefonice luni, secretarul general al ONU a subliniat că „nu există alternativă la diplomaţie”, salutând „discuţiile diplomatice în curs pentru reducerea tensiunilor„, a precizat purtătorul său de cuvânt.

În timp ce „bunele sale oficii sunt în continuare disponibile” pentru o mediere, secretarul general al ONU urma să participe luni la New York la un dejun lunar cu cei 15 ambasadori ai Consiliului de Securitate la misiunea diplomatică a Rusiei, preşedinta în exerciţiu a Consiliului de Securitate, a indicat Stephane Dujarric.

El urmează să facă apoi o declaraţie presei, potrivit acestuia. Acelaşi purtător de cuvânt a indicat că ONU are în Ucraina 1.661 de angajaţi, dintre care 1.441 de naţionalitate ucraineană şi 220 de alte naţionalităţi. „Nu există planuri de evacuare sau de relocare a personalului ONU„, a subliniat el, în timp ce mai multe ţări au cerut cetăţenilor lor să părăsească Ucraina de teama unei invazii ruse.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să organizeze joi o reuniune anuală consacrată Ucrainei şi aplicării acordurilor de la Minsk, încheiate în 2014 şi 2015 pentru pacificarea estului acestei ţări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *