Secretarul general al ONU avertizează că donațiile nu pot compensa exporturile de cereale ucrainene

Antonio Guterres
Antonio Guterres, sursa: Twitter

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat joi că „o mână de donaţii” nu poate compensa efectele anulării acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, transmite Reuters.

Preţul grâului pe pieţele mondiale a crescut cu 10% în cele zece zile de când Rusia s-a retras din acordul mediat de ONU şi Turcia în iulie anul trecut, iar forţele ruse au început să lovească infrastructurile cerealiere şi porturile Ucrainei de la Marea Neagră şi Dunăre.

„Este clar că scoatere de pe piaţă a milioane şi milioane de tone de cereale (…) va duce la preţuri mai mari”, a declarat Guterres presei. „Deci nu cu o mână de donaţii către unele ţări corectăm acest impact dramatic care afectează pe toată lumea, pretutindeni”, a adăugat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a anunţat joi pe liderii africani că le va dona zeci de mii de tone de cereale în următoarele luni, în ciuda sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, măsuri care îngreunează eforturile Moscovei de a exporta cereale şi fertilizatori.

Exporturile respective nu sunt supuse sancţiunilor, însă Rusia susţine că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările reprezintă obstacole în calea livrărilor Moscova a formulat o serie de cereri pentru ameliorarea exporturilor ruse.

În condiţiile acordului privind transportul de cereale pe Marea Neagră s-au exportat 33 de milioane de tone de cereale din Ucraina, ceea ce a contribuit la combaterea crizei alimentare mondiale. Atât Rusia, cât şi Ucraina sunt mari exportatoare de cereale, reaminteşte Reuters.

În prezent, preţul grâului pe pieţele internaţionale este la jumătatea celui înregistrat în martie 2022, la scurt timp după ce forţele ruse au invadat Ucraina. Guterres a afirmat însă că orice creştere a preţurilor acum va fi plătită „de toată lumea, pretutindeni – adică de ţările în curs de dezvoltare şi de cei vulnerabili din ţările cu venituri medii sau chiar dezvoltate”.

Autor

  • Ionuț-Valentin Bouroș

    Ionuț-Valentin Bouroș, redactor PS News . Ionuț-Valentin Bouroș este student în anul II la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. A intrat în presă în ianuarie 2023, în urma unui Internship la PS News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: