Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a susținut luni o declarație în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului de la Geneva.
În cadrul evenimentului, oficialul a transmis că drepturile omului reprezintă „oxigenul umanității”, însă acestea sunt „sufocate unul câte unul” la nivel mondial, inclusiv prin războaie și folosirea violenței, precum și de către „autocrați care zdrobesc opoziția și călcă în picioare dreptul internațional”, potrivit paginii oficiale a Națiunilor Unite.
„Unul câte unul, drepturile omului sunt sufocate de către autocrați, prin zdrobirea opoziției, pentru că se tem de ceea ce ar face un popor cu adevărat puternic, printr-un patriarhat care ține fetele departe de școală și femeile la distanță de drepturile de bază”, a adăugat el.
Între timp, aceștia „râd de dreptul internațional, de dreptul umanitar și de Carta ONU”, a spus el, în timp ce războaiele și violența îi lipsesc pe oameni „de dreptul lor la hrană, apă și educație”.
Guterres a subliniat, de asemenea, impactul „unui sistem financiar global falimentar moral” și tehnologiilor cum ar fi inteligența artificială, dar și „capacității de a încălca drepturile omului.
El a subliniat „intoleranța tot mai mare față de grupuri întregi, de la popoare indigene la migranți și refugiați, la comunitatea LGBTQI+, la persoanele cu dizabilități”, precum și „voci ale diviziunii și furiei care văd drepturile omului nu ca pe o binefacere pentru umanitate, ci ca pe o barieră în calea puterii, profitului și controlului pe care le caută”.
Combinate, „aceasta reprezintă o amenințare directă pentru toate mecanismele și sistemele câștigate cu greu, stabilite în ultimii 80 de ani pentru a proteja și promova drepturile omului”, a avertizat el.
Secretarul general al ONU a făcut referire și la conflictul din Ucraina
Remarcile sale au loc înaintea discuțiilor organizate la ONU cu privire la Ucraina, care urmează să aibă loc tot luni, la New York, Statele Unite îndemnând țările să susțină rezoluția sa, despre care spune că este concentrată pe încheierea războiului, propunere căreia i se opune una similară depusă de Ucraina și aliații săi europeni.
Această moțiune repetă cererea ONU ca Rusia să-și retragă trupele și să oprească ostilitățile, cerere care a primit un sprijin copleșitor în trecut.
Tot la Geneva, comisarul pentru drepturile omului, Volker Turk, a spus că orice pace durabilă „trebuie să fie ancorată în drepturile, nevoile și aspirațiile poporului ucrainean, în responsabilitate și în principiile Cartei Națiunilor Unite”, arată Reuters.
Washingtonul și-a lăsat gol scaunul la Consiliul pentru Drepturile Omului, în conformitate cu decizia președintelui american Donald Trump de a se retrage din organism, care este singura organizație interguvernamentală care protejează drepturile omului.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News