Skip to content
Politică

Secretarul general Anders Fogh Rasmussen și-a luat rămas bun de la NATO

Anders Fogh Rasmussen și-a luat rămas bun vineri de la NATO, al cărei secretar general a fost vreme de peste cinci ani și pe care o părăsește fără a-i preda ștafeta succesorului său Jens Stoltenberg, relatează France Presse.

În ultima sa apariție publică în această calitate, Rasmussen a depus o coroană de flori la un monument dedicat memoriei soldaților căzuți la datorie în timpul unor operațiuni NATO, în curtea de onoare de la sediul bruxellez al Alianței. Fostul premier liberal danez, care a fost însoțit de soția sa Anne-Mette și de fiica sa Christina, nu a făcut nicio declarație.

După aceea Rasmussen a prezidat ultimul său Consiliu Nord-Atlantic, ce îi reunește pe ambasadorii celor 28 de state membre, înaintea unei ultime întâlniri cu cei mai apropiați colaboratori ai săi și membri de personal, civili și militari.

Mandatul său, început la 1 august 2009, expiră în mod oficial marțea viitoare, la 30 septembrie. Succesorul său, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, 55 de ani, își va prelua funcția în ziua următoare, la 1 octombrie. El va organiza o conferință de presă miercuri după-amiază.

Ultimele luni de mandat ale lui Rasmussen au fost marcate de criza din Ucraina, cu privire la care a adoptat poziții foarte ferme. La începutul lui septembrie, cu ocazia summitului NATO din Țara Galilor, statele membre au decis să creeze o forță ce va putea fi desfășurată în câteva zile în situații de criză și să mențină o ‘prezență continuă’ în estul Europei, informeaza agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *