Skip to content
Europa

Secretarul general NATO avertizează: Criza COVID-19 nu înlătură celelalte provocări de securitate

News.ro

NATO trebuie să acţioneze pentru ca actuala criză sanitară reprezentată de pandemia de coronavirus să nu devină o criză de securitate, a reafirmat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă virtuală desfăşurată la Bruxelles în ajunul unei videoconferințe extraordinare a miniştrilor apărării, care va aborda răspunsul Alianţei la pandemia de coronavirus, dar și menținerea posturii NATO de descurajare și apărare în mijlocul acestei crize.

“Dezinformarea în jurul COVID-19 este o provocare mare. Miniștrii vor discuta ce pot face mai mulți aliați pentru a contracara narațiunile false și dăunătoare cu adevărul. Aceștia vor discuta, de asemenea, modul în care NATO ne menține descurajarea și apărarea, precum și misiunile și operațiunile noastre din întreaga lume în timpul pandemiei”, a spus înaltul oficial aliat.

Întrebat în acest context de CaleaEuropeană.ro despre comportamentul militar și acțiunile de dezinformare ale Rusiei în raport cu flancul estic al Alianței și cu regiunea Mării Negre în timpul acestei pandemii, Stoltenberg a răspuns: “Rusia își menține prezența militară aproape de granițele aliaților NATO, inclusiv la Marea Neagră”.

“Rusia susține separatiștii din estul Ucrainei, vedem creșterea prezenței sale militare semnificative în Ucraina și vedem prezența lor navală în Marea Neagră. Acestea sunt parte a provocărilor de securitate cu care ne confruntăm. Ne confruntam cu ele înainte de criza COVID-19 și ne confruntăm cu ele în timpul acestei crize și mă aștept ca ele să continue și după ce această criză se va fi încheiat. Acest lucru subliniază faptul că NATO trebuie ofere sprijin pentru eforturile civile în combaterea COVID-19, dar în același timp să livreze ceea ce este responsabilitatea noastră principală, anume protejarea tuturor aliaților. Exact asta facem. Ne-am extins prezența în regiunea Mării Negru, la nivel terestru, prin prezența adaptată în România, dar și la nivel maritim și aerian și lucrăm îndeaproape cu țările partenere din Marea Neagră precum Georgia și Ucraina” a detaliat Jens Stoltenberg.

“Trebuie să înțelegem că criza coronavirusului ne afectează pe toți, dar ea nu înlătură provocările de securitate cu care ne confruntam și înainte. De aceea, când miniștrii apărării se vor reuni mâine, vor aborda menținerea posturii noastre militare pentru apărare și descurajare în mijlocul crizei coronavirusului“, a argumentat secretarul general.

Miniștrii apărării NATO se vor întâlni miercuri, 15 aprilie 2020, într-o videoconferință securizată extraordonară pentru a discuta răspunsul Alianței la criza COVID-19.

Pe lângă asigurarea siguranței trupelor și personalului aliat, NATO coordonează sprijinul militar al aliaților ca răspuns la pandemie.

Încă de la începutul acestei crize, capabilitățile strategice ale NATO asigură transportul în timp util al proviziilor critice din întreaga lume pentru aliați. Sute de tone de echipamente medicale au fost donate și livrate, iar aliații împărtășesc expertiza medicală și capacități spitalicești. În această privință, Jens Stoltenberg a exmplificat sprijinul oferit de aliați precum Cehia, Ungaria, Norvegia, Slovenia sau SUA pentru Macedonia de Nord, sprijinul Turciei pentru Italia, Spania și Marea Britanie sau sprijinul Luxemburgului și al Germaniei pentru Spania.

De asemenea, secretarul general aliat a amintit că forțele militare americane în Europa au fost însărcinate să sprijine eforturile civile ale autorităților în lupta împotriva acestei pandemii.

Reamintim, în acest context, că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat în urmă cu două săptămâni eforturile României în combaterea crizei coronavirusului și faptul că România a utilizat Capabilitatea de Transport Aerian Strategic a NATO pentru a transporta echipament medical de protecție din Coreea de Sud.

De altfel, România a fost primul stat aliat care a utilizat Capabilitatea de Transport Aerian Strategic a NATO pentru a transporta echipament medical.

În cadrul videoconferinței, miniștrii Apărării vor decide ce mai poate face NATO pentru a ajuta la salvarea de vieți, după ce, în urmă cu două săptămâni, miniștrii de externe din cele 30 de țări membre ale NATO l-au desemnat pe generalul Tod Wolters, comandantul suprem al Forțelor NATO în Europa, să coordoneze sprijinul militar necesar pentru a combate criza coronavirusului și să identifice căi rapide în spațiul aerian al Europei pentru zboruri militare care să transporte materiale medicale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *