Skip to content
Politică

Secretarul general Sighiartău, planuri mari pentru PNL. Are sprijinul lui Orban? EXCLUSIV

ziare.com
" "

Deputatul PNL de Bistrița Robert Sighiartău – secretarul general al Partidului Național Liberal – a fost invitat marți la interviurile video PSnews.ro, unde și-a expus propriile planuri legate de revigorarea formațiunii politice.

Pentru început, politicianul a vorbit despre viața de parlamentar, având în vedere că se află la primul mandat de ales. În acest context, el a pledat pentru recredibilizarea Legislativului, prin promovarea acelor membri „care muncesc, care-și dau silința și care vin cu proiecte benefice pentru români”, precum și prin simplificarea legislației.

" "
" "

„Pentru mine este o onoare să fac parte din Parlamentul României – reprezinți poporul român, inclusiv dincolo de granițe. Din păcate, există foarte mulți oameni care nu sunt pregătiți pentru această funcție, nu-și exercită acest rol și această onoare cu demnitate (dimpotrivă: unii își urmăresc numai propriile interese, unii nu știu pe ce lume trăiesc). Există și o anumită categorie (transpartinică): sunt profesioniști, cunosc rolul Parlamentului și încearcă să vină cu câteva lucruri benefice pentru statul român.

Eu cred că Parlamentul României trebuie să-și redobândească încrederea: prin muncă, prin încetarea demagogiei că toți politicienii, toți parlamentarii sunt la fel (generalizarea nu face niciun bine; dimpotrivă) și putem scoate în evidență (inclusiv mass media) modelele bune din Parlamentul României, ale oamenilor care muncesc, care-și dau silința și care vin cu proiecte benefice pentru români.

Altă problemă este legată de legiferare. Eu spun inclusiv în interiorul partidului că ar trebui să existe, pe lângă acțiunea de legiferare, o acțiune de ghilotinare a legislației românești, pentru că avem extrem de multe acte normative care se bat cap în cap, avem un păienjeniș de legislație, care nu face decât să inducă într-o confuzie românul, a explicat Sighiartău.

Întrebat despre propriile planuri pentru revigorarea PNL-ului, omul nr. 2 din partid a pus accentul pe relaxarea fiscală și simplificarea fiscalității din România (prin reducerea bricorației).

„În primul rând, eu provenind din mediul privat și din zona economică, îmi doresc foarte mult să vin cu un plan clar de relaxare fiscală și de simplificare a fiscalității în România: o reîncadrare a tuturor legilor care fac parte din acest spectru economic și o informare mult mai corectă pentru agentul economic, care până la urmă aduce zilnic venituri la bugetul de stat.

Avem o mare problemă, pentru că birocrația este extrem de stufoasă în România. Acum, Partidul Social Democrat ne pregătește încă câteva dinamite birocratice, care vor îngreuna activitatea economică – inclusiv acel cont de TVA de care se tot vorbește (agentul economic va avea mult mai mult de lucru și va avea nevoie de mai mulți bani pentru a putea îndeplini aceste ifose ale statului român, care nu fac decât să îngreuneze activitatea economică a companiilor românești).

Deci mergem spre o debirocratizare, spre o relaxare fiscală acolo unde se poate – și aici mă refer în special la contribuțiile pe care angajatorii le plătesc. Noi suntem pe locul 8 în Europa – ca și valoare absolută – la aceste contribuții privind angajatorul. Aș merge pe o cotă unică de 16% (inclusiv la angajator și la angajat), astfel încât să dăm posibilitatea angajatorilor să respire și să angajeze cât mai multă forță de muncă calificată, care să aducă beneficii României, a detaliat deputatul liberal.

În continuare, Robert Sighiartău a dat asigurări că are o relație „foarte bună” cu președintele Ludovic Orban și cu restul echipei de conducere din jurul acestuia, așa cum a rezultat ea în urma Congresului de pe 17 iunie.

„Avem o relație foarte bună. Eu am fost ales secretar general în echipa dânsului. Mă bucur că a ales să promoveze un om din generația tânără și facem o echipă foarte bună. Eu mă înțeleg foarte bine cu toți colegii. Având în vedere că sunt și secretar general, trebuie să fiu o curea de transmisie (care preia feedbackurile – și pozitive, și negative din partid – și apoi prezintă un cadru foarte clar în forurile de conducere, prin care putem rezolva eventualele probleme care apar) și pentru îmbunătățirea activității de partid. Până la urmă, ăsta este atributul secretarului general”, a punctat PNL-istul.

În încheiere, Robert Sighiartău a dat exemplu de măsuri concrete pentru readucerea Partidului Național Liberal în prim-planul vieții politice românești.

„În primul rând, sunt convins că trebuie să creștem puțin bugetul în ceea ce privește comunicarea – și online, și offline -, să fim mult mai activi (inclusiv pe rețelele de socializare și în mediul online). Mai avem o problemă, pentru că o parte din televiziunile naționale cenzurează activitatea Partidului Național Liberal. Noi am avut destul de multe activități de opoziție – inclusiv astăzi (marți – n.r.) avem depusă la Cameră o moțiune simplă pe transporturi. Am avut încă o moțiune pe sănătate și încă una pe educație. Deci suntem activi în plan parlamentar, în mass media, dar lucrăm la o profesionalizare a comunicatorilor care apar la televizor, astfel încât să avem un mesaj coerent, o comunicare instituțională inclusiv în teritoriu, ca mesajele de la nivel național să fie preluate de colegii noștri din teritoriu, ca lumea într-adevăr să considere că noi suntem alternativa viabilă la această guvernare dezastruoasă a PSD-ului”, a conchis secretarul general.

Urmăriți secvența de la început până la momentul 6:40:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *