PSnews

Recent

Secretele deputatului care rezistă în ciuda unei decizii defintive a ANI

Ora de Sibiu

Instanțele de judecată au retras dreptul legal de a fi parlamentar unui reprezentant acerb al puterii, ce acum face parte din Comisia pentru modificarea legilor justiției (așa-numita „Comisie Florin Iordache”).

Într-un raport al MCV este explicat acest caz și i se cere președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, să retragă mandatul respectivului deputat.

Persoana despre care este vorba se numește Steluța Cătăniciu de la Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), mâna dreaptă a lui Florin Iordache, președintele Comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiției.

În vârstă de 54 de ani, Steluța Cătăniciu si-a luat licența în drept la 34 de ani, la Universitatea Babeș Bolyai, dupa ce a absolvit Facultatea de Drept a Universității Dimitrie Cantemir, conform biografiei postate pe pagina de la Camera Deputaților, conform Ziare.com.

În perioada perioada 2005-2008 Steluța Cataniciu a reprezentat PDL în Consiliul Județean Cluj, după care a trecut la PNL. Până în 2012 aceasta a fost consilier local la Cluj-Napoca, iar ulterior deputat. Din 2014 este membru PNL, devenit ulterior ALDE.

Decizia instanței conform căreia Steluța Cataniciu nu avea dreptul de a mai ocupa o funcție publică a fost dată pe baza unui conflict de interese. Inspectorii de integritate au descoperit că, pe vremea când ocupa funcția de consilier local, în 2009, avocata Catanicu a participat la adoptarea unei hotărâri privind o societate cu care ar fi avut raporturi juridice,  încălcând astfel regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă.

Deputatul de Cluj a făcut recurs acestei hotărâri, însă în decembrie 2013 Curtea de Apel Cluj a dat dreptate ANI. Acest scenariu se repetă și în noiembrie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins recursul ca nefondat, decizia fiind definitivă.

În ciuda deciziei Instanței, avocata a ținut să candideze la alegerile parlamentare din 2016. Aceasta venea din partea ALDE și ocupa poziția nr. 1 pe lista de votare. BEJ Cluj a fost informat, atunci, despre situația lui Catanicu. Totuși, nicio măsură nu a fost luată, candidatura fiind admisă.

„Candidatura doamnei Steluța Gustica Cataniciu a fost admisa de catre Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 13 Cluj prin Decizia nr. 14 adoptată cu majoritatea de voturi (5 voturi ‘pentru’, 2 voturi ‘impotriva’) în ședința din data de 29. 10.2016.

Membrii biroului electoral care au votat pentru admiterea candidaturii doamnei Cataniciu au apreciat ca la data de 29 octombrie 2016 nu exista nicio interdicție, atâta timp cât pe lista întocmita de ANI, comunicată prin adresa BEC nr. 149/C/13.10.2016, este specificat faptul că interdicția de 3 ani de a mai ocupa o funcție/demnitate publica începe de la încetarea mandatului de deputat 2012-2016.

Membrii biroului electoral care au votat împotriva au apreciat că, raportat la prevederile art.2, alin.6 din Legea 208/2015, coroborat cu art.58 alin.1 si art. 52 alin. 14 din aceeași lege, candidatura doamnei Steluța Gustica Cataniciu nu îndeplinește condițiile legale pentru a fi admisa. Atâta timp cât doamna Steluța Gustica Cataniciu nu-și va putea exercita mandatul aceasta nu întrunește nici condițiile legale pentru a candida„, se arata în răspunsul oficial primit la redacția Ziare.com sub semnătura președintelui BEJ Cluj, judecătorul Monica Trofin.

Înțelegem, astfel, că un politician le poate cere voturile cetățenilor, poate să le și primească, chiar dacă acesta nu va avea posibilitatea de a îi reprezenta pe votanții săi în Parlament.

Prin urmare, candidatura avocatei Cataniciu a rămas valabilă.

Totuși, ANI a informa Parlamentul cu privire la statutul deputatei de Cluj și a altor colegi de-ai dânsei. Cu toate acestea, comisia de validare (condusă de Florin Iordache) a manevrat actele în asa fel încât Steluța Cataniciu a trecut pragul validării și a depus jurământul de membru al Parlamentului României.

La acea vreme, membrul Uniunii Salvați România, Cristian Ghinea, a susținut că raportul ANI ce o privea pe avocata Steluța Cataniciu și pe alți parlamentari nu a fost prezentat.

„Ulterior, miercuri, spre finalul ședinței când s-a depus jurământul, președintele comisiei de validare a venit și a spus că e un raport suplimentar care privea pe reprezentantul minorității slovace și ni s-a cerut să-l votăm în plen. Nu s-a spus ca raportul suplimentar privea și respingerea documentului ANI.

Am aflat asta după ce s-a votat, oricum USR s-a abținut. Este o tactica premeditată de a stârni confuzie, adică amestecarea subiectului ANI. Deci PSD a folosit tertipuri rușinoase pentru a valida mandatele celor doi și sper ca ANI sa atace în instanță decizia”, a explicat atunci Cristian Ghinea.

Deasemenea, și deputatul PNL Tinel Gheorghe a explicat strategia folosita in beneficiul Stelutei Cataniciu. Acesta susține că PSD și ALDE au ascuns raportul ANI.

A venit raportul de la Agenția Națională de Integritate în care se cerea nevalidarea mandatului Steluței Cataniciu cu o zi înainte ca aceștia sa fie validați. Acea hârtie a fost dosita și ascunsă până la inevitabil.

S-a efectuat întâlnirea grupurilor de lucru pentru rapoarte de validare, unde nu a fost prezentat acest document de la ANI. Miercuri au supus votului plenului Camerei Deputaților raportul redactat înainte cu o zi de Comisia de Validare.

După ce Cataniciu si Roman (Ioan Roman, deputat PSD – n.r.) au depus jurământul, s-a convocat o ședință extraordinară a Comisiei de Validare, unde s-a cerut explicit respingerea raportului ANI. Desigur că legislația actuală nu prevede ca după confirmarea unui deputat să se poată interveni direct în baza unui astfel de raport. Astfel că nu s-a mai putut face nimic.

Practic, Steluța Cataniciu a devenit din nou deputat cu imunitate. Comisia de Validare a respins raportul ANI și au trimis tot dosarul către Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Cu alte cuvinte: ‘Pa’. Reamintesc că cei de la Camera Deputaților știau de document. Adresa are data de înregistrare pe ziua de marți 20 decembrie”, a declarat Tinel Gheorghe.

ANI a cerut din nou Parlamentului, în luna martie a acestui an, vacantarea mandatului Steluței Cataniciu, însă fără rezultat.

Totuși, în data de 9 martie, Curtea Supremă a respins contestația în anulare împotriva sentinței definitive care a stabilit că fusese în conflict de interese. „Respinge ca nefondată contestația în anulare”, se arată ân decizia Curții Supreme.

În ultimul raport MCV, se arată că ”Parlamentul nu a luat inca masuri pentru solutionarea cazurilor de parlamentari care au interdictie de a ocupa o functie eligibila timp de trei ani ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive.”

Printre masurile concrete prin care s-ar pune in practica transparenta propusa in recomandare s-ar numara, de exemplu, recunoasterea publica de catre Presedintele camerei respective a Parlamentului a primirii hotarari judecatoresti definitive (sau a unui raport al Agentiei Nationale de Integritate care nu a fost contestat in instanta), anuntarea unui calendar pentru luarea unei decizii si informarea publicului si a Agentiei Nationale de Integritate dupa incheierea procesului de adoptare a deciziei. Masurile luate de Parlament in legatura cu aceste sase cazuri ar permite realizarea de progrese rapide cu privire la aceasta recomandare (…)

Adoptarea unor decizii rapide cu privire la toate cazurile nesolutionate referitoare la parlamentari care fac obiectul unei hotarari definitive in materie de integritate ar permite realizarea unor progrese rapide in ceea ce priveste obiectivul de referinta nr. 2″, se arata in raportul citat.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi